Vosganian: Gazele naturale nu se vor scumpi la 1 iulie 2007

Data publicarii: 12-06-2007 | Economie

Pretul gazelor naturale nu va fi majorat la 1 iulie, a declarat, luni, ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, fara a preciza data la care ar putea fi operata o noua majorare. De asemenea, Vosganian a anuntat ca, in aceasta saptamana, Ministerul Economiei si Finantelor va finaliza strategia energetica, urmand ca forma finala a acesteia sa fie publicata saptamana viitoare.

La inceputul lunii iunie, surse din Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) declarau ca Autoritatea analizeaza mai multe variante de scumpire sau mentinere a preturilor gazelor naturale de la 1 iulie.

Potrivit acestora, ANRE lucreaza pe mai multe scenarii, iar unul dintre acestea prevede ca, in acest an, sa aiba loc o singura scumpire a gazelor naturale, livrate populatiei, care sa fie de pana la 3%. "Aceasta scumpire s-ar putea opera de la 1 iulie sau de la 1 septembrie sau octombrie. Am prefera sa fie vara, pentru ca ar fi mai usor de suportat pentru consumatori", au explicat sursele citate.

Potrivit responsabililor ANRE, intentia autoritatilor este ca in acest an pretul gazelor naturale sa se majoreze cu maximum 3% pentru ca adunat cu ieftinerea acestora, produsa la 1 ianuarie, per total an, scumpirea sa nu se resimta.

In ianuarie, factura de gaze naturale a populatiei a scazut cu pana la 2,5%, ca urmarea a eliminarii impozitului pentru gazele din produtia interna si scaderii pretului de import al acestora.

In ceea ce priveste majorarea pretului electricitatii de la 1 iulie, oficialii ANRE exclud, in acest moment, o asemenea posibilitate.

Romania s-a angajat in fata Comisiei Europene ca isi va alinia la sfarsitul lui 2008 preturile gazelor din productia interna la cele de import.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: