Banca Mondiala pregateste un fond international impotriva defrisarilor

Data publicarii: 12-06-2007 | International

La cererea grupului informal G8, Banca Mondiala va pregati un fond international de cel putin 250 milioane dolari pentru a opri defrisarile si pentru a lupta impotriva incalzirii globale, a declarat luni pentru AFP un expert al institutiei, relateaza AFP.
Finantarile, care vizeaza mai ales Brazilia, Indonezia sau Congo, vor avea drept modalitate de calcul "performantele inregistrate", a declarat un expert al Bancii Mondiale, Werner Kornexl, de la divizia de comert cu carbon.

"Un stat nu va primi aceste fonduri decat in cazul in care va putea dovedi ca emisiile proprii de dioxid de carbon s-au redus", a explicat acesta.

Banca intentioneaza sa utilizeze drept criteriu  de finantare nivelul de defrisare, urmand a remunera diferenta intre nivelul istoric si cel atins de o tara dupa ce defrisarile au fost reduse.

Defrisarile, care progreseaza intr-un ritm de 5% pentru fiecare deceniu, sunt responsabile pentru 20% din emisiile anuale de dioxid de carbon, reprezentand 3 miliarde de tone de dioxid ce carbon, reiese dintr-un raport publicat in octombrie 2006 de Banca Mondiala.

Finantatorii acestui proiect sunt atat publici cat si privati, subliniaza expertul Bancii Mondiale.

"Am observat deja ca Germania joaca un rol foarte important iar majoritatea statelor membre ale grupului informal G8 si-ai manifestat interesul pentru o astfel de initiativa, precum si un numar de state care nu sunt membre ale acestui grup si numerosi actori din sectorul privat", a declarat acesta.

Intrebat despre actorii din sectorul privat, acesta a mentionat, fara a oferi insa nume "companii care investesc deja in proiecte legate de incalzirea globala si impadurire".

Toate statele lumii sunt vizate de acest proiect, insa vizate direct sunt statele din America de Sud, Africa Centrala si Asia de sud-est, unde padurea tropicala joaca un rol extrem de important.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: