Romanii nu sunt de acord cu egalizarea varstelor de pensionare

Data publicarii: 14-06-2007 | Economie

Peste 84% dintre romani considera ca femeile ar trebui sa se pensioneze mai devreme decat barbatii pentru ca ele muncesc mai mult in familie, iar doi romani din trei considera ca pensionarea femeilor cu cinci ani inaintea barbatilor este in avantajul lor, arata un studiu dat publicitatii miercuri.

Potrivit unui studiu, realizat de IMAS, despre reforma pensiilor din Romania, majoritatea romanilor considera ca varsta legala de pensionare nu ar trebui egalizata intre femei si barbati, iar pensionarea femeilor inaintea barbatilor reprezinta un avantaj pentru ele pentru ca lucreaza mai putin si iau aceeasi pensie cu barbatii.

Astfel, 84,6% dintre respondenti au afirmat ca femeile trebuie sa se pensioneze mai devreme pentru ca ele muncesc mai mult in familie. Totodata, exista si un numar de 23 de procente dintre romani care considera ca barbatii ar trebui sa se pensioneze inaintea femeilor pentru ca acestia presteaza, in general, munci mai grele. 28% dintre cei intervievati au raspuns ca si femeile si barbatii ar trebui sa se pensioneze la aceeasi varsta, iar 46,5% sunt de parere ca nu ar trebui sa existe o varsta obligatorie de pensionare, fiecare cetatean sa se retraga din campul muncii atunci cand nu mai poate face fata sarcinilor de serviciu.

In opinia a doua treimi dintre romani, faptul ca femeile ies la pensie cu cinci ani mai devreme decat barbatii este in avantajul lor pentru ca lucreaza mai putin. Cu toate acestea, aproape jumatate dintre respondenti (48,7%) considera ca pensionarea femeilor mai devreme constituie un dezavantaj pentru ca pensia pe care o primesc este mult mai mica decat salariul castigat.

Ministrul muncii, Paul Pacuraru, a declarat, miercuri, ca legea pensiilor va fi modificata in aceasta vara, astfel incat aceasta sa prevada egalizarea varstelor de pensionare pentru femei si barbati, in conformitate cu legislatia europeana. Pacuraru nu a precizat insa care va fi modalitatea prin care se vor egaliza varstele, daca varsta pentru femei se va majora pana la 65 de ani sau daca se va face o medie intre cele doua valori. In prezent, varsta legala de pensionare pentru femei este de 58 de ani si o luna si pentru barbati de 63 de ani si o luna. Legea prevede ca, pana in 2014, varsta de pensionare sa creasca la 60 de ani pentru femei si 65 de ani pentru barbati.

In opinia sociologului Marian Preda, relizatorul studiului despre reforma pensiilor, varianta cea mai buna ar fi ca oamenii sa poata opta intre doua variante: sa poata iesi la pensie la cerere la 60 de ani sau sa continue sa munceasca pana la 65 de ani, indiferent de gen.

Studiul "Varstele de pensionare, pensiile private obligatorii si alte aspecte relationate cu pensiile - opinii ale romanilor" a fost realizat de IMAS, la cererea Centrului Parteneriat pentru Egalitate. Interviurile au foat realizate in perioada 10-17 mai, pe un esantion de 1.244 de persoane peste 18 ani, iar marja de eroare aste de +/- 2,8%.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: