BCE confirma ca intentioneaza sa majoreze cel putin inca o data dobanda cheie in 2007

Data publicarii: 14-06-2007 | International

Banca Centrala Europeana a confirmat proiectele sale de a majora cel putin inca o data dobanda de politica monetara, dupa ce a crescut acest indicator de opt ori in ultimul an si jumatate, reiese din raportul sau lunar publicat joi, relateaza AFP. "Politica monetara este in continuare relaxata, zona euro fiind caracterizata de conditii globale de finantare favorabile, de o crestere viguroasa a creditelor si a masei monetare, lichiditatea fiind deasemnea ampla", estimeaza banca centrala in raportul sau.

Presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, a oferit saptamana trecuta o caracterizare asemanatoare cu ocazia conferintei de presa prin care a oferit explicatii privin decizia Bancii de a majora pana la 4% dobanda cheie.

Conditiile de finantare sunt in continuare favorabile in zona euro, conform BCE, sustinand cresterea economica insa continand un risc privind posibilitatea de crestere a preturilor.

Conform BCE, riscurile legate de supraincalzirea economiei pe termen mediu cunosc o tendinta ascendenta. BCE  crede ca aceste riscuri sunt legate de eventualele majorari salariale, superioare productivitatii, precum si de posibilele cresteri ale preturilor petrolului.

Banca afirma ca pentru a asigura stabilitatea preturilor este nevoie de a "actiona ferm si din timp", promitand ca va "supraveghea indeaproape" toate evolutiile in acest sens.

Majoritatea economistilor si a pietelor pariaza pe o noua majorare a dobanzii de politica monetara pana la 4,25% in luna septembrie.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: