Operatorii alternativi cer reducerea tarifelor de acces la bucla locala a Romtelecom

Data publicarii: 21-06-2007 | IT&C

Asociatia Operatorilor de Telecomunicatii din Romania (AOTR), care reprezinta operatorii alternativi de telefonie si internet, cere autoritatii de reglementare sa faca o analiza cu privire la costurile pentru conectarea broadband in bucla locala a Romtelecom si propune injumatatirea lor. Bucla locala este perechea de fire de cupru care conecteaza punctele terminale de retea de la locuinta abonatilor la un repartitor principal situat in spatiul Romtelecom.

Operatorii alternativi care ofera servicii broadband ADSL folosind accesul de tip neconditionat prin bucla locala a Romtelecom sunt dezavantajati de costurile ridicate pentru utilizarea retelei Romtelecom, a apreciat miercuri presedintele AOTR, Sorin Ioncu.

Tarifele de referinta pentru acces en-gros la reteaua Romtelecom au fost stabilite cu trei ani in urma de Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI).

Pentru a conecta un utilizator la Internet prin ADSL folosind reteaua Romtelecom, furnizorii alternativi de internet platesc in prezent o taxa initiala de 59 de euro. La aceasta se adauga un abonament lunar, in valoare de 8,37 de euro pentru o bucla totala sau de 4,3 euro pe luna pentru o bucla partajata.

"Accesul partajat" la bucla locala permite utilizarea spectrului de frecvente din banda ne-vocala a perechii de fire metalice, Romtelecom utilizand in continuare bucla locala pentru servicii de telefonie. "Accesul total" la bucla locala pune la dispozitia furnizorului alternativ atat spectrul din banda vocala, cat si cel pentru transmisiuni de date.

Presedintele AOTR afirma ca aceste preturile en-gros sunt mari in comparatie cu tarifele de retail practicate de serviciul de internet detinut de Romtelecom. El acuza lipsa de reactie a ANRCTI si a Consiliului Concurentei cu privire la fenomenul de micsorare a marjelelor de profit ale furnizorilor alternativi de servicii de internet.

"ANRCTI ar trebui sa faca o analiza a tarifelor si sa recomande modificarea lor, asa cum s-a intamplat in cazul tarifelor de interconectare. Ne-am dori reducerea la jumatate a taxei initiale de acces la bucla locala, precum si o injumatatire a abonamentelor lunare percepute en-gros de Romtelecom de la furnizorii alternativi. De asemenea, ne-am dori tarife diferentiate pentru zona rurala fata de cea urbana", a declarat pentru NewsIn presedintele AOTR.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: