Roman, acuzat de furtul datelor bancare de la mii de americani

Data publicarii: 22-06-2007 | Finante-Banci

Un roman a pagubit mii de americani, furandu-le identitatea si informatii confidentiale despre conturile lor bancare, relateaza StarTribune.com, pana sa fie pus sub acuzare de Curtea Federala din Minneapolis (statul Minnesota). Potrivit legislatiei federale, furtul de identitate care nu are legatura cu un act de terorism se pedepseste cu cel putin doi ani de inchisoare, vinovatul trebuind sa plateasca si amenzi pentru fiecare dintre victime si sa le despagubeasca.

Acuzatul, Sergiu Daniel Popa (20 ani), locuia in Shelby (Michigan) si era in posesia a cel putin 15 dispozitive cu ajutorul carora colecta fraudulos informatii de pe internet aplicand tehnica infractionala cunoscuta drept "phising".

Prin aceasta tehnica, infractorii incearca sa dea impresia ca reprezinta o autoritate (prin e-mailurile aparent oficiale trimise, copierea siteurilor unor banci etc.), convingandu-i pe "clienti" sa ofere singuri datele personale pentru remedierea unor "probleme tehnice".

Popa detinea adresele de e-mail a peste 10.000 de persoane, iar anchetatorii au gasit dovezi care indicau ca acesta planuia sa isi directioneze victimele catre site-uri frauduloase, unde riscau sa fie pacalite si sa isi dea informatiile personale.

Din luna mai 2004 pana in februarie 2007, Popa ar fi folosit doua conturi de e-mail Yahoo si mai multe website-uri false, programate sa culeaga numerele cartilor de credit si alte informatii personale. Suspectul detinea peste 7.000 de identitati ale victimelor mai multor scheme "phishing", impreuna cu conturi bancare, carti de credit si numere de asigurare sociala, cateva parole pentru eBay si conturi de e-mail.

Integral in Gandul