BCR aplica de luni noile norme si va acorda credite cu avans mai mic in semestrul II

Data publicarii: 25-06-2007 | Finante-Banci

Banca Comerciala Romana (BCR) aplica de luni noile norme interne de creditare, care permit un grad de indatorare maxim de 65% din venitul net al solicitantilor, insa va incepe doar in a doua jumatate a anului sa acorde credite cu avans mai mic de 25%, a informat luni banca.

BCR urmeaza ca in semestrul al doilea al acestui an sa introduca si posibilitatea contractarii de credite cu avans diferit, adica de la zero la 25%, in functie de tipul creditului, se arata in comunicatul bancii.

BCR a majorat de la 10.000 la 15.000 euro suma maxima care poate fi contractata pentru un imprumut de nevoi personale fara ipoteca. Dobanda minima pentru creditele oferite de BCR este de 5,80% pe an.

Banca va accepta un grad de indatorare de pana la 65% aplicat la venitul net eligibil al familiei solicitantilor de credit. Gradul de indatorare admis pentru fiecare solicitant depinde de profilul de risc al clientilor, rezultat in urma unei analizei de tip "scoring", si de istoricul sau bancar, fiind dezavantajati cei care au avut deja restante la plata.

Prin noile norme, familiile care dispun de un venit minim eligibil care depaseste un anumit nivel au posibilitatea sa ia un imprumut mai mare. Astfel, o familie din doua persoane cu un venit lunar net eligibil de 2.000 lei poate lua un imprumut maxim cuprins intre 45.800 euro si 54.600 euro, in functie de regiunea sau mediul (urban sau rural) in care locuieste. Potrivit vechilor norme, aceeasi familie putea imprumuta de la BCR o suma maxima de 34.200 euro, arata calculele publicate de banca.

Pentru un venit net eligibil lunar de 4.500 lei, suma maxima pe care o poate imprumuta aceeasi familie creste de la 77.200 euro (cat permiteau vechile norme) la 125.500 - 134.300 euro, dupa noile norme interne de creditare ale BCR aprobate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). In cazul unei familii cu venit net de 7.000 de lei, suma maxima care poate fi imprumutata de la BCR urca de la 120.140 euro la 205.000 - 214.000 euro, potrivit bancii.

Venitul eligibil al familiei - formata din sot, sotie si copii in intretinere - reprezinta venitul net din care se scad cosul minim de subzistenta si alte rate de achitat, cum ar fi chirii sau asigurari. Cosul minim de subzistenta variaza in functie de numarul de membri ai familiei si va fi diferentiat pe regiuni geografice si in functie de localitatea de domiciliu, se mentioneaza in comunicat. Astfel, cosul de consum al unui solicitant de credit din mediul rural poate fi diferit de cel al unei persoane care locuieste intr-un oras sau in resedinta de judet.

Totodata, prin noile norme BCR renunta la acoperirea cu garantii a creditului imobiliar in proportie de 133%. Astfel, in cazul creditelor de consum, gradul de acoperire cu garantii poate varia intre zero si 100%, iar in cazul imprumuturilor pentru investitii imobiliare, garantiile minime acceptate de banca sunt de 80% din valoarea imprumutului.

BNR a validat pe 12 iunie normele de creditare ale BCR, care este a patra banca ce beneficiaza de posibilitatea de a lansa credite in conditii "relaxate". BNR aprobase deja normele de creditare ale altor trei banci, Alpha Bank Romania (pe 8 mai), BRD - Groupe Societe Generale (pe 25 mai) si Volksbank Romania (pe 5 iunie).

BCR, membra a grupului Erste Bank, este cea mai mare banca din Romania, cu active de peste 14,6 miliarde euro. Banca are, in prezent, 505 sucursale si agentii, emite 23 tipuri de carduri de credit si de debit si are instalate peste 1.300 bancomate (ATM) si 11.000 aparate pentru plata cu cardul la comercianti (POS).

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: