ANM: Precipitatiile din vara nu vor diminua seceta, ci o vor amplifica

Data publicarii: 25-06-2007 | Economie

Precipitatiile care se vor inregistra in aceasta vara se vor situa sub media normala pentru perioada respectiva, astfel incat nu vor reusi sa anuleze seceta, ci o vor accentua, a declarat, luni, directorul Administratiei Nationale de Meteorologie, Ion Sandu.

"Precipitatiile din aceasta vara, mai mici decat cele normale, nu vor anula seceta, ci o vor amplifica. Explicatia este data de faptul ca ne vom confrunta cu fenomene extreme, gen furtuni violente, astfel incat precipitatiile nu vor fi uniforme, la nivelul intregii tari", a spus Ion Sandu.

Acesta a precizat ca daca se poate prognoza accentuarea secetei pedologice in urmatoarele luni, nu se poate aprecia insa nivelul secetei hidrologice.

"Cantitatile de precipitatii nu vor putea reduce seceta pedologica. Daca precipitatiile sunt retinute de lacurile de acumulare nu vor fi necesare restrictiile de apa", a explicat Sandu.

Potrivit acestuia, Romania va inregistra, in septembrie 2007, cea mai grava seceta existenta vreodata, in conditiile in care cantitatile de precipitatii din perioada septembrie 2006 - 31 mai 2007 au fost cele mai mici din istorie.

"Chiar daca in perioada septembrie 2006 - 31 mai 2007 am inregistrat cele mai mici cantitati de precipitatii nu pot sa spun ca este cea mai puternica seceta, pentru ca nu am informatii complete", a mentionat Sandu.

Ion Sandu a adaugat ca, potrivit prognozelor, seceta se va accentua in perioada iulie - august si "va deveni catastrofala in luna septembrie".

"In iulie si august vom avea parte de ploi de tip furtuni violente, iar precipitatiile vor fi scazute exact in zonele unde deja este seceta. In luna septembrie situatia va fi catastrofala in sud, sud-est, est si vest, fiind cea mai grava seceta existenta in Romania", a mai aratat directorul ANM.

Potrivit datelor prezentate saptamana trecuta de reprezentantii ANM, rezerva de umiditate din cea mai mare parte a teritoriului tarii - in zona de nord-vest si de centru - se situeaza la nivel moderat, in timp ce in partea de sud, sud-est si est se manifesta deja fenomenul de seceta pedologica extrema.

Astfel, judetele care se confrunta cu cea mai scazuta rezerva de umiditate sunt Iasi, Vaslui, Galati, Buzau, Braila, Tulcea, Constanta, Ialomita, Calarasi, Ilfov, Giurgiu si Olt.

De asemenea, seceta pedologica puternica se manifesta in partea central-estica a tarii si, local, in nord. Judetele afectate de seceta la acest nivel sunt Dolj, Arges - partea de sud, Dambovita, Prahova, Brasov, Vrancea, Neamt, Bistrita-Nasaud si Satu Mare.

Conform ANM, numai in sase judete, situate in partea centrala si central-vestica, nivelul de umiditate din sol se situeaza la valori satisfacatoare. Astfel, aprovizionarea solului cu apa este cotata la nivel satisfacator in judetele Sibiu, Arges - partea de nord, Gorj, Hunedoara, Caras-Severin si Mehedinti - partial. De asemenea, un nivel satisfacator al apei din sol se inregistreaza in nordul judetelor Botosani si Suceava.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: