Gazprom si Lukoil ar putea intra alaturi de OMV in cursa pentru preluarea MOL

Data publicarii: 25-06-2007 | Economie

Anuntul facut de OMV, privind majorarea participatiei detinute din grupul MOL si intentiile legate de o eventuala preluare, ar putea declansa un "razboi al ofertelor", in care s-ar putea implica si gigantii rusesti Gazprom si Lukoil, afirma un manager al unui fond de investitii, citat de Reuters.

Analisti si manageri ai unor fonduri de investitii au declarat ca cea mai buna sansa a OMV de a prelua grupul MOL este de a lansa o oferta de preluare catre toti actionarii grupului unguresc, pentru a castiga o participatie majoritara, spune Reuters.

"Lucrurile nu se vor mai opri de aici. OMV e decis sa lanseze o oferta de preluare si de acum incolo va fi totul sau nimic", a declarat un analist KBC al sectorului petrolier regional, Peter Tordai, pentru Reuters.

Tordai a precizat ca managementul MOL ar putea sa cumpere un numar mare de actiuni proprii pentru a evita o preluare, arata Reuters.

Un manager al unui fond de investitii a adaugat ca decizia OMV ar putea avea consecinte mai largi, putand atrage unele grupuri precum Gazprom sau Lukoil, interesate de grupul unguresc, considera Reuters.

"Acest lucru ar putea fi inceputul unui razboi al ofertelor", a declarat acest manager, care a preferat sa ramana anonim. "Gazprom si Lukoil ar putea fi interesate", a declarat acesta pentru Reuters.

Grupul OMV, din care guvernul austriac detine 31,5%, a cumparat cel putin o parte din participatia suplimentara de la familiar investitorului rus Megdet Rahimkulov, spune Reuters citand un anunt bursier.

Din acest anunt reiese ca OMV nu a fost singurul client caruia miliardarul rus i-ar fi oferti spre cumparare aceasta participatie, arata Reuters.

OMV a confirmat aceasta tranzactie dupa aparitia informatiei in presa, precizand ca a facut apel la managementul grupului unguresc de a accepta o alianta bilaterala ce va cimenta pozitia celor doua grupuri pe piata Europei Centrale, dand nastere unui grup energetic capabil a face fata companiilor rivale din Rusia.

OMV, care era deja cel mai mare actionar al MOL, detinand 10% din actiuni, a cumparat majoritatea pachetului suplimentar de actiuni de pe piata bursiera.

In ciuda faptului ca momentan detine 18,6% din MOL, puterea de vot a grupului austriac se ridica, conform reglementarilor, la doar 10%, iar OMV incearca sa finalizeze aceste negocieri pe cale amicala.

Capitalizarea MOL se ridica la aproximativ 15,53 miliarde dolari.

Strategul sef al MOL a declarat, la data de 6 iunie, ca extinderea, realizata mai ales prin achizitii, este un proces esential pentru a-si putea pastra independenta, adaugand ca in ciuda faptului ca MOL va analiza toate oportunitatile, momentan nu ia in considerare o fuziune cu grupul austriac.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: