Piata asigurarilor agricole, a cincea parte din banii alocati de Guvern pentru seceta

Data publicarii: 25-06-2007 | Economie

Suma totala pe care firmele de asigurare estimeaza ca o vor incasa, in 2007, din vanzarea politelor agricole se limiteaza la circa 30 milioane euro si nu ar acoperi nici daunele produse de seceta pentru culturile de toamna din 2006, a declarat directorul general al FATA Anghel Burghila.

Guvernul a decis alocarea a 500 de milioane de lei (circa 150,73 milioane euro) pentru despagubiri acordate fermierilor a caror culturi agricole au fost afectate de seceta, suma de cinci ori mai mare decat valoarea primelor brute subscrise din asigurarile agricole, estimata la aproximativ 30 milioane euro in 2007.

"Guvernul a alocat 500 milioane lei (circa 150,73 milioane euro) pentru daunele produse de seceta, iar daca suma ar fi acoperita de societatile de asigurari, acestea ar ajunge la faliment", a precizat general al FATA Asigurari Agricole, Anghel Burghila.

El a adaugat ca asiguratorii externi nu preiau riscul de seceta decat pentru anumiti clienti, dupa o analiza detaliata, una dintre conditiile impuse fiind aceea ca, in anii anteriori, solicitantul sa nu fi avut daune de seceta sau daunele sa fi fost relativ acceptabile. "In Romania insa, seceta este instalata de aproximativ zece ani si continua sa se accentueze, iar reasiguratorii nu vor sa preia astfel de riscuri, mai ales cand este vorba despre Romania. Situatia este foarte grava si nimeni nu face o polita de risc pentru ceva evident", a conchis Burghila.

Compania de asigurari FATA Asigurari Agricole, membra a grupului Generali, a incasat pana in prezent un volum de prime brute subscrise de 3,5 milioane euro, iar pana la finalul anului estimeaza un volum de aproximativ 7 milioane euro.

Divizia specializata de asigurari agricole a grupului italian Generali a preluat in toamna anului 2006 compania Asigurari Global, care a devenit ulterior FATA Asigurari Agricole. Compania a inceput activitatea de subscriere, mai ales pentru asigurarile agricole, dupa 1 noiembrie 2006 si a subscris pana pe 15 decembrie prime de 1,5 milioane euro. Firma a inregistrat o pierdere de 200.000 euro pe activitatea din 2006.

FATA Assicurazioni este o companie infiintata in 1927 si face parte din grupul Generali incepand cu anul 2000, unde este specializata in acoperirea riscurilor agricole si a celor din industria agro-alimentara.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: