Analistii spun ca reducerea dobanzii cheie va ramane fara efecte imediate in piata

Data publicarii: 26-06-2007 | Finante-Banci

Decizia bancii centrale de reducere a dobanzii de politica monetara cu 0,25% pana la 7% era anticipata in piata si nu va avea efecte semnificative asupra dobanzilor, insa BNR semnaleaza ca ar putea sa urmareasca atent lichiditatea din pietele financiare, inclusiv de pe cea valutara, spun analistii.

"Scaderea ratei dobanzii de politica monetara de la 7,25% la 7,00% pe an nu va avea un efect important, mai ales ca piata se astepta la aceasta miscare", a spus economistul sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel.

Anghel a explicat ca impactul ar putea avea loc pe termen mai lung, nu imediat, pentru ca in prezent piata se confrunta cu o lipsa de lichiditate, care a dus la cresterea dobanzilor interbancare peste nivelul actual al dobanzii cheie. El a mai spus ca, tocmai din cauza lipsei de lichiditate din piata, se asteapta ca BNR sa injecteze, din nou, lei in piata monetara prin operatiuni de tip repo.

Seful departamentului de cercetare al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru, se asteapta, de asemenea, ca masura BNR sa nu aiba nici un efect major in piata, pentru ca piata anticipase miscarea.

"Masura a fost incorporata in activitatile bancilor, mai ales ca leul s-a depreciat usor azi in asteptarea deciziei BNR", a spus Dumitru. El a precizat, insa, ca acest efect ar trebui sa fie temporar si slab pentru ca nivelul de 7% reprezinta, in continuare, o dobanda atractiva, mai ales ca nivelul actual mai ridicat al dobanzilor interbancare este, in principal, din cauza lichiditatii tenmporar scazute din piata.

BNR a mentionat in comunicat ca va exercita, prin intermediul operatiunilor de piata, un control al lichiditatii adecvat conditiilor de pe pietele financiare, spre deosebire de comunicatul similar din 2 mai cand banca centrala s-a referit doar la piata monetara.

"Pietele financiare sunt si piata monetara, piata de capital sau piata imobiliara, pe langa piata monetara, dar nu cred ca este vorba de o schimbare de discurs", a mai spus Dumitru.

Seful departamentului de cercetare al Raiffeisen nu exclude posibilitatea interventiei BNR in piata valutara, mai ales ca guvernatorul a incercat sa transmita ca nu este multumit de nivelul actual nesustenabil al cursului de schimb, care pare sa fie influentat in cea mai mare parte de sentimente conjuncturale favorabile, ca urmare a evolutiilor pozitive ale unor indicatori economici.

Vicepresedintele Chartered Financial Analyst (CFA), Dragos Cabat, considera ca decizia bancii centrale era una asteptata. "Singura intrebare era daca reducerea dobanzii de politica monetara va fi de 0,25 sau 0,50%. Cred ca o reducere cu mai mult de 0,25% ar fi pus in pericol tinta de inflatie, pentru ca inflatia nu a coborat inca atat de mult", a spus Cabat.

Scaderea dobanzii de catre BNR nu o sa aiba vreun efect semnificativ, "pentru ca bancile comerciale nu o sa se grabeasca sa scada dobanzile decat, poate, la depozite", a adaugat el.

Cabat se indoieste de asemenea ca scaderea dobanzii cheie la 7,00% va duce la atenuarea aprecierii leului sau la oprirea intrarilor de capitaluri speculative. "Intrarile de capitaluri speculative vor fi temperate doar in masura in care bancile comerciale vor scadea dobanzile", a apreciat Cabat. El a mentionat ca un astfel de efect ar putea fi cauzat de eventuale cresteri ale dobanzilor cheie de catre Bank of England si Federal Reserves, care vor spori atractivitatea plasamentelor pe aceste piete si vor reduce implicit intrarile de capitaluri speculative pe pietele emergente.

"Oricum, rolul dobanzii de politica monetara a BNR este redus, iar rezervele minime obligatorii sunt singurul mijloc prin care banca centrala influenteaza bancile comerciale", a mai spus vicepresedintele CFA.

In privinta hotararii BNR de exercitare prin intermediul operatiunilor de piata "a unui control al lichiditatii adecvat conditiilor de pe pietele financiare", in loc de "pe piata monetara", cum era mentionat in comunicatul anterior, Cabat considera ca poate fi luata ca un semnal. "Semnalul ar fi ca BNR se va uita pe intregul ansamblu al pietelor, inclusiv la evolutia cursului de schimb de pe piata valutara", a spus Cabat.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: