iNES-IPTV va lansa primul pachet de posturi de televiziune in format HD

Data publicarii: 26-06-2007 | IT&C

Providerul de internet, telefonie si televiziune iNES va lansa, in a doua jumatate a anului, pe piata romaneasca, primul pachet de posturi de televiziune in format HD, datorita potentialului pietei, a informat luni, compania.

"Aceasta decizie vine dupa ce am observat un interes crescut al abonatilor iNES-IPTV in legatura cu noul standard HDTV", a declarat manager - IPTV Division Ines Group, Radu Rusu.

Formatul HDTV este capabil sa redea "calitatea de cinematograf" si din punct de vedere audio, datorita faptului ca aceasta foloseste standardul Dolby Digital (AC-3) pentru a permite difuzarea surround 5.1. Programele sunt filmate direct in format HD, folosindu-se camere speciale.

Implementarea HDTV de catre televiziuni necesita investitii importante. De asemenea, difuzarea acestor programe de catre operatorii de cablu sau IP va necesita existenta unor retele extrem de performante, capabile sa suporte transportul catre utilizatori a fluxurilor de date specifice stream-urilor de HD.

iNES-IPTV este primul serviciu din Romania care ofera televiziune prin IP (Internet Protocol). Serviciul IPTV (sau "TV over IP"), disponibil in doar cateva orase ale lumii, este oferit acum de iNES clientilor, prin intermediul retelei proprii de fibra optica, utilizand o conexiune FTTH (Fiber-to-the-Home), incepand cu 1 octombrie 2005.

Denumita si "Televiziune IP", IPTV utilizeaza tehnici de flux video pentru a furniza programe de televiziune sau video selectate, la cerere (VOD). Spre deosebire de transmisia pe cale aeriana sau prin cablu catre un televizor, IPTV foloseste protocolul IP ca mijloc de transport si presupune utilizarea unui IPTV set-top box pentru a decoda imaginile in timp real. In momentul in care un utilizator schimba canalul sau selecteaza un program, un nou flux de continut este transmis de la serverul operatorului direct catre set-top box-ul utilizatorului.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: