Evaziunea fiscala a redus incasarile din TVA, fiind favorizata de legislatia UE

Data publicarii: 26-06-2007 | Economie

Incasarile din TVA au scazut, in acest an fata de 2006, din cauza noilor proceduri de plata a taxei in relatiile comerciale cu statele UE si a duratei acestora, de care unele firme au profitat eludand statul, a declarat presedintele ANV, Gelu Diaconu. "Evaziunea pe TVA exista in toata Uniunea Europeana, tocmai pentru ca nu este reglementata cota taxei la nivelul UE si se exploateaza diferentele dintre state", a explicat Diaconu. Regimul TVA este reglementat la nivelul Uniunii Europene in ceea ce priveste baza de impozitare, scutirile si exceptarile de la plata. In schimb, nivelul taxei este stabilit de fiecare stat in parte si variaza de la 15%, cota standard in Luxemburg si Cipru, pana la 25% in Suedia.

Societatile care fac livrari si achizitii intracomunitare - denumirile folosite in locul celor de exporturi si importuri cu UE - sunt obligate sa plateasca TVA in statul din care cumpara marfa si sa faca decontul de TVA, trimestrial, in statul de rezidenta, pentru a regulariza plata asa cum reiese din diferentele de cote de TVA. Informatiile continute in decontul de TVA sunt verificate dupa incheierea fiecarui trimestru, pe baza centralizarilor facute de fiecare stat, insa in aceasta perioada firma poate disparea fara sa mai plateasca.

"Fiecare tara dintre cele zece care au aderat in 2004, de exemplu, a avut o pierdere de 3-4% din TVA, fata de perioada anterioara aderarii, pe seama livrarilor si achizitiilor intracomunitare. 99% din evaziunea pe TVA este cauzata de regimul livrarilor si achizitiilor intracomunitare", a explicat presedintele Vamii.

O scadere similara a incasarilor din TVA a avut loc si in Romania. Dupa primele cinci luni ale anului 2007, veniturile din TVA se situau la 97% fata de sumele colectate anul trecut, in conditiile in care programarea bugetara estima o crestere cu 20% fata de 2006.

"Daca ne uitam ca avem o crestere economica de peste 6%, o inflatie de 4% si un spor al consumului, ar fi trebuit ca veniturile din TVA sa creasca in 2007", a punctat Diaconu.

Pe de alta parte, acesta a aratat ca scaderea incasarilor din TVA s-a simtit puternic in veniturile vamii, mai ales in primele trei luni ale anului cand legislatia a elimnat obligatia de plata in vama a TVA la importuri. Ulterior datei de 15 aprilie, vama a reluat incasarea TVA, dupa ce guvernul a aprobat, prin ordonanta de urgenta, revenirea la obligatia de plata in vama.

Veniturile vamii s-au redus fata cele de anul trecut ajungand sa insemne doar 40% din sumele colectate in 2006. Principala cauza este, potrivit presedintelui ANV, eliminarea taxelor vamale pentru marfurile aduse din Uniunea Europeana care inseamna 75% din volumul total de bunuri. In schimb, parte din sume au fost recuperate pe baza importurile din China care au cunoscut o crestere importanta, ajungand la 89% din total.

Pe de alta parte, si incasarile din TVA ale vamii au scazut semnificativ fata de 2006, ajungand sa insemne mai putin de 20% din sumele colectate, in timp ce anul trecut ponderea era de 65% in total incasari. Incasarile mai mici se explica, in parte, si prin mecanismele de evaziune pe TVA inlesnite de regimul livrarilor si achizitiilor intracomunitare.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: