Negritoiu: BNR ar trebui sa avertizeze consumatorii ca se indatoreaza excesiv

Data publicarii: 28-06-2007 | Finante-Banci

Cresterea creditarii euro sau in orice alte valute ascunde elemente de risc, pentru ca leul s-ar putea devaloriza brutal, iar banca centrala ar trebui sa avertizeze consumatorul roman asupra pericolului indatorarii excesive, a declarat presedintele ING Romania, Misu Negritoiu.

"Banca Nationala a Romaniei (BNR) trebuie sa deschida ochii romanilor ca datoriile acestora se indreapta spre valuta, ceea ce presupune un risc incomensurabil daca leul se devalorizeaza cu 10%, spre exemplu. Pentru o firma este mai simplu sa isi refaca cashflow-ul, insa pentru o persoana fizica este destul de greu", a precizat Misu Negritoiu.

Cresterea creditarii in euro sau in orice alta moneda straina introduce noi elemente de avertizare, astfel incat oricine poate trage un semnal de alarma in ce priveste o mini-criza, a  avertizat Negritoiu. "In modul galopant in care creste deficitul de cont curent ne putem astepta la o minicriza", spune presedintele ING Romania.

Negritoiu a recomadat firmelor sa isi acopere riscurile valutare prin produse financiare derivate.

El a adaugat ca aprecierea monedei nationale nu poate sa continue, deoarece leul este supraevaluat, iar o corectie pentru moneda nationala ar trebui sa se intample, mai ales odata cu intrarea in ERM II.

In opinia lui, aprecierea leului are loc ca urmare a speculatiilor privind intrarile si iesirile de capital in Romania. "Trebuie vazuta insa competitivitatea reala a companiilor romanesti, competitivitatea muncii, a preturilor", a adaugat Negritoiu.

Presedintele ING Romania este de parere ca Banca Nationala a Romaniei se are rolul de a analiza profilul de risc al bancilor comerciale inainte de a aviza noile norme de creditare si, totodata, are rolul de a avertiza consumatorul roman asupra riscului de supraindatorare. "Cineva trebuie sa-i deschida ochii sa nu se indatoreze prea mult, deoarece acesta trebuie sa ramburseze suma imprumutata, chiar daca ia creditul fara avans", este de parere Negritoiu.

ING Bank Romania are statul de sucursala a ING Bank NV Amsterdam si nu are nevoie de validarea normelor de catre banca centrala, deoarece activitatea sa este supravegheata de bnaca centrala din Olanda.

Dupa criteriul activelor, ING Bank Romania avea la finalul anului trecut o cota de piata de 4,20% si se situa pe locul al saptelea in sistemul bancar romanesc din acest punct de vedere, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei. Banca avea active de 7,23 miliarde lei (2,14 miliarde euro) la sarsitul anului 2006.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: