Protectia Consumatorului: Modul de calcul al facturii la curent nu este corect

Data publicarii: 29-06-2007 | Economie

Modul de calcul al facturii la energia electrica nu este corect, insa aceasta problema se poate rezolva doar prin modificarea Codului fiscal, a declarat noul presedinte al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), Dan Vlaicu. "In principiu exista o problema in ceea ce priveste faptul ca acciza la energia electrica se calculeaza la cursul euro de anul anterior, din octombrie, insa pana acum acest lucru nu a afectat consumatorii de eneregie electrica, pentru ca euro tot crestea si era in avantajul lor", a declarat intr-o conferinta de presa, Dan Vlaicu.

Presedintele ANPC a precizat ca modalitatea de facturare a energiei electrice nu a afectat consumatorul decat in proportie foarte mica.

"Potrivit calculelor pe care le-am facut la 300 de kilolowati consumati intr-o luna, consumatorul plateste in plus, la cursul din luna mai 2007, fata de cursul din luna octombrie 2006, aproximativ 400 de lei vechi, diferenta de pret fiind de doar 0,00014 lei pentru fiecare kilowat", a adaugat Vlaicu.

Conform presedintelui ANPC, problema facturarii energiei electrice nu tine de competenta autoritatii pe care o conduce ci de Codul Fiscal care ar trebui modificat.

Fostul presedinte al Autoritatii pentru Protectia Consumatorilor, Marian Zlotea, a dus o lupta in timpul mandatului cu Ministerul Finantelor, incercand sa modifice modul de calcul al facturii la electricitate, care sa includa o acciza platita la cursul valutar al zilei respective.

In prima jumatate a lunii aprilie, ministrul finantelor si economiei, Varujan Vosganian, spunea ca actualul mod de calcul al accizelor pentru energia electrica in functie de cursul valutar din octombrie 2006 ar putea fi modificat, in functie de rezultatele analizei, pe care o face in acest sens institutia pe care o conduce.

Ministerul Economiei si Finantelor nu a facut insa publice pana in acest moment rezultatele acestei analize.

Conform Codului Fiscal in vigoare, "valoarea in lei a accizelor, a taxei speciale pentru autoturisme si a impozitului la titeiul din productia interna, datorate bugetului de stat se determina prin transformarea sumelor exprimate in echivalent euro la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a Romaniei pentru prima zi lucratoare a lunii octombrie din anul precedent. Acest curs se utilizeaza pe toata durata anului urmator".

Pentru ca distribuitorii de electricitate sa incaseze accizele la cursul din data facturarii, trebuie ca autoritatile sa modifice Codul Fiscal.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: