Oamenii de afaceri acuza Guvernul de populism si dispret fata de mediul de afaceri

Data publicarii: 30-06-2007 | Afaceri

Decizia Guvernului de majorare a pensiilor prin impozitarea suplimentara a salariilor este populista, nejustificata economic si nesustenabila pe termen lung, se arata intr-un comunicat al Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), care acuza Executivul de dispret fata de mediul de afaceri. "AOAR intelege necesitatea cresterii pensiilor, dar apreciaza ca o astfel de masura de impozitare suplimentara a salariilor este una voluntarista, populista, nejustificata economic si nesustenabila pe termen lung. Actuala guvernare s-a declarat partizana metodelor de stimulare a cresterii afacerilor si a resurselor bugetare printr-o impozitare judicioasa a tuturor activitatilor economice. Inca odata, Guvernul da dovada de dispret fata de mediul de afaceri, promovand masuri fiscale fara o consultare democratica prealabila", sustine AOAR.

Oamenii de afaceri mai acuza Guvernul ca masura luata este "comoda, directa si arbitrara, nu are la baza niciun calcul economic", si va determina "lo colectare deosebit de slaba a unor venituri ipotetice si asa insuficiente".

Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania il acuza pe prim-ministrul Calin Popescu Tariceanu ca hotararea Guvernului de a creste veniturile bugetare prin impozitarea suplimentara a veniturilor salariale ce depasesc de cinci ori salariul mediu pe economie este contrara declaratiei facute de acesta in urma cu trei luni, cand anunta reducerea, in anul 2008, cu 6% a contributiei sociale.

AOAR propune Guvrenului crearea unor fonduri de investitii precum si realizarea unor concesionari importante in resursele energetice sau infrastructura, in partenariat public privat care, prin plasarea banilor in companii cu profit peste medie, vor putea stimula dezvoltarea economica si crea resursele financiare suplimentare, necesare satisfacerii unor necesitati sociale reale si justificate. "Totodata, se pot retine procente de pana la 30% din privatizarile care urmeaza sa aiba loc, in favoarea fondurilor pentru pensii", se mai spune in comunicat.

Camera Deputatilor a aprobat, joi, proiectul de lege PSD care prevede ca punctul de pensii sa fie majorat la 37,5% din salariul mediu brut pe economie, incepand cu 1 ianuarie 2008.

Proiectul de lege organica a fost adoptat de plenul Camerei Deputatilor cu 210 voturi pentru, niciunul impotriva si nicio abtineri, toate partidele parlamentare pronuntandu-se in favoarea cresterii pensiilor.

Camera Deputatilor este Camera decizionala, iar legea va fi trimisa presedintiei spre promulgare.

De asemenea, s-a stabilit ca persoanele fizice sa plateasca contributia de asigurari sociale de 9,5% la venitul brut obtinut intr-o luna, reprezentand salarii, venituri din profesii libere, drepturi de autor, venituri din agricultura, prestari servicii, odata cu intrarea in vigoare a Legii pensiilor votata, joi, in Parlament.

Legea modificata joi prevede ca baza de impozitare a contributiei datorata de contribuabilii persoane fizice la sistemul de pensii, de 9,5%, va fi formata din venitul brut lunar.

In prezent, salariatii platesc contributiile de pensii la salariul brut obtinut intr-o luna. In cazul in care salariul depaseste valoarea a cinci salarii medii brute la nivel national, contributia se aplica numai asupra acestei valori.

Noul act normativ elimina acest plafon de cinci salarii  si introduce termenul de venit brut ca baza de impozitare. "Vor fi incluse toate veniturile de natura salariala si asimilate salariilor", a declarat fostul ministru al muncii, Gheorghe Barbu, presedintele Comisiei de munca din Camera Deputatilor.

Conform noilor reglementari, persoanele fizice vor plati contributia de pensii si la alte venituri obtinute intr-o luna din alte surse. Astfel, Guvernul si deputatii au incercat sa gaseasca noi finantari pentru majorarea pensiilor de la 1 septembrie 2007 si 1 ianuarie 2008, dupa ce au refuzat variantele propuse de initiatorii legii, care propuneau colectarea unor sume de la Fondul Proprietatea, Loteria Romana, Imprimeria Nationala sau companiile petroliere.

Notiunea de venit brut prevazut ca baza de impunere in legea modificata va fi explicitata prin norme, potrivit lui Ioan Cindrea, deputat PSD si initiator al legii. Potrivit acestuia, baza de impunere va fi similara celei la care se aplica contributiile de sanatate in care sunt incluse salarii, venituri din profesii libere, drepturi de autor, venituri din agricultura, prestari servicii, cedarea folosintei bunurilor, dividende si dobanzi.

In prezent, legea pensiilor prevede o serie de scutiri la plata contributiei de asigurari sociale cum ar fi: drepturile platite in cazul incetarii raporturilor de munca, diurnele de deplasare si de delegare, indemnizatiile de delegare, detasare si transfer, precum si drepturile de autor, sumele reprezentand participarea salariatilor la profit, premii si alte drepturi exceptate prin legi speciale.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: