BNR bate trei monede, la 550 de ani de la urcarea pe tron a lui Stefan cel Mare

Data publicarii: 30-06-2007 | Finante-Banci

Banca Nationala a Romaniei (BNR) lanseaza in 2 iulie in circuitul numismatic trei emisiuni de monede din aur, argint si tombac cuprat, dedicate aniversarii a 550 de ani de la urcarea lui Stefan cel Mare pe tronul Moldovei, a informat institutia. Tirajul emisiunii este de 750 de exemplare, cate 250 de monede din fiecare metal.

Moneda din aur are valoarea nominala de 100 lei, o greutate de 6,452 grame, un diametru de 21 milimetri si marginea zimtata. Aversul (fata) monedei contine, in jumatatea inferioara, intrarea Cetatii de Scaun de la Suceava si inscriptiile "CETATEA DE SCAUN A SUCEVEI" si "ROMâNIA", iar in jumatatea superioara, valoarea nominala "100 LEI", stema Romaniei si anul de emisiune "2007", se precizeaza in comunicat.

Reversul prezinta portretul lui Stefan cel Mare, stand in picioare in fata tronului, iar la exterior, inscriptiile in arc de cerc "550 ANI DE LA URCAREA PE TRON",  "STEFAN CEL MARE" si anii de domnie "1457-1504".

Moneda din argint are valoarea nominala de 5 lei, o greutate de 15,55 grame, un diametru de 30 milimetri si marginea zimtata  Aversul si reversul au aceleasi caracteristici ca si moneda din aur, cu exceptia valorii nominale, care este "5 LEI".

Moneda din tombac cuprat are valoarea nominala de 1 leu, o greutate de 23,50 grame, un diametru de 37 milimetri si marginea zimtata. Aversul si reversul au aceleasi caracteristici ca si monedele din aur si argint, cu exceptia valorii nominale, care este "1 LEU".

"Fiecare moneda, ambalata in capsula de metacrilat transparent, va fi insotita de o brosura de prezentare a acestei emisiuni numismatice, redactata in limba romana, engleza si franceza. Brosura include si certificatul de autenticitate, pe care se gasesc semnaturile guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei si a casierului central. Monedele vor fi prezentate in cutii adecvate, pe al caror capac este inscriptionata sigla BNR", se mentioneaza in comunicat.

Monedele din aur, argint si tombac cuprat dedicate aniversarii a 550 de ani de la urcarea lui Stefan cel Mare pe tronul Moldovei vor fi puse in circulatie prin sucursalele bancii centrale din Bucuresti, Cluj, Iasi si Timis, precizeaza BNR.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: