Administratorii si directorii SA-urilor au ramas fara contracte de munca

Data publicarii: 02-07-2007 | Economie

Modificarile aduse Legii societatilor comerciale la sfarsitul anului trecut au fost completate si pe alocuri modificate printr-o ordonanta de ur­genta, publicata in Monitorul Oficial la finele saptamanii trecute.

Actul normativ stabileste ca, prin derogare de la Codul Muncii, contractele de munca ale directorilor si administratorilor societatilor comerciale pe actiuni, incheiate pentru indeplinirea mandatului inainte de aparitia actului normativ, isi inceteaza de drept valabilitatea la da­ta intrarii in vigoare a ordonantei.

In cazul persoanelor care accepta mandatul de administrator sau director dupa intrarea in vigoare a acestui act normativ, contractele de munca vor inceta de la data acceptarii mandatului, directorii si administratorii avand posibilitatea sa aiba doar con­tracte de mandat. In ce priveste remuneratia primita de directori pe baza contractului de man­dat, aceasta va fi asimilata salariului, ceea ce inseamna ca vor fi platite taxe la stat ca la oricare alt salariat.

"Remuneratia directorilor obtinuta in temeiul contractului de mandat este asimilata salariului, din punctul de vedere al obligatiilor decurgand pentru director si societatea comerciala din legislatia privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, inclusiv dreptul de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale, legislatia privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, precum si din legislatia privind asigurarile de sanatate", se spune in actul normativ.

Pe de alta parte, asociatul unic poate avea calitatea de salariat al societatii cu raspundere limitata al carei asociat unic este, ordonanta eliminand exceptia din legea in vigoare care stabileste ca, daca asociatul unic are calitatea de administrator unic sau de membru al consiliului de administratie, nu poate fi salariat.

O alta modificare adusa legii este legata de administratorul independent, Adunarea Generala a Actionarilor urmand sa fie cea care decide daca un administrator se afla intr-o situatie care i-ar putea "afecta obiectivitatea".

La desemnarea administratorului independent, AGA poate avea in vedere mai multe criterii eliminatorii, prevazute in actul normativ. O alta prevedere vizeaza posibilitatea ca societatile pe actiuni sa poata fi infiintate cu numai doi actionari, fata de cinci, cat stabilea legislatia anterioara

De asemenea, capitalul social al unei societati pe actiuni trebuie sa fie de minimum 90.000 de lei, reprezentand echivalentul a 25.000 de euro. Toate modificarile aduse de ordonanta de urgenta trebuie operate in termen de sase luni, respectiv pana la finele acestui an.

Integral in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: