Cumpararea unei case in faza de proiect, o afacere cu multe riscuri

Data publicarii: 03-07-2007 | Imobiliare

Locuinta este cea mai importanta achizitie din viata multor romani, noteaza Adevarul. Nu de putine ori, visul lor este de a avea o casa intr-un imobil nou. Dezvoltatorii de pe piata locala vand insa cel mai adesea apartamente aflate in stadiu de proiect. Marile agentii imobiliare se intrec in a prezenta avantajele unei astfel de tranzactii. Exista insa si riscuri importante pe care cumparatorul si le asuma. Analistul imobiliar Narcis Gorea a punctat cateva dintre acestea.

El spune ca, "in cazul multor proiecte de mica anvergura, achizitia nu se poate face apeland la credit ipotecar". Gorea explica fenomenul prin imposibilitatea de a constitui ipoteca pe o proprietate care in momentul solicitarii creditului este doar virtuala. Marii dezvoltatori de pe piata, impreuna cu bancile, au identificat solutii de remediere a acestui neajuns. "Accesul la un astfel de apartament este insa unul limitat. Prin aceste bariere de creditare, el devine un produs destinat in special celor care dispun de cash", afirma analistul imobiliar.

Plusul: randament de 9-14%

Ideea este potentata si de datele agentiei imobiliare Esop. Reprezentantii acesteia spun ca "proiectele imobiliare destinate clasei medii plus sunt in proportie de 80% achitate cu banii jos, intrucat modalitatea de plata solicitata de proprietari este accesibila in mare parte doar persoanelor care se bazeaza pe venituri proprii". Tot despre riscurile cumpararii unei case care exista doar pe hartie vorbeste si Oana Avram, reprezentantul companiei imobiliare Edil. "Exista situatia in care dezvoltatorul vinde din stadiul de proiect, dar nu are inca autorizatie de constructie.

Intr-o astfel de situatie, clientul trebuie sa aiba multa incredere in dezvoltator", afirma Oana Avram. Un alt minus sesizat de aceasta este si posibilitatea de a cumpara un imobil dintr-o cladire mai inalta decat este prevazut. "In acest caz, exista riscul ca respectivele apartamente sa nu poata fi intabulate", precizeaza reprezentantul Edil.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: