UniCredit: BNR va mentine actuala rata a dobanzii cheie pana la finalul anului

Data publicarii: 03-07-2007 | Finante-Banci

Banca Nationala a Romaniei (BNR) nu va mai reduce dobanda de politica monetara pana la sfarsitul acestui an, deoarece se teme ca inflatia se va accentua in a doua jumatate a lui 2007, se arata intr-un raport al Unicredit, publicat marti. Astfel, analistii Unicredit estimeaza ca inflatia va urca in a doua jumatate a acestui an pana la aproximativ 4,4% in luna decembrie. Unicredit se asteapta ca inflatia sa fie mai mare decat cea prognozata de banca centrala, care a fost revizuita in scadere in mai, de la 4,6% la 3,7%, dar sa se incadreze totusi in tinta bancii centrale cuprinsa in intervalul 3-5%, se spune in raportul UniCredit. In mai, Statistica a anuntat o rata anuala a inflatiei de 3,81%.

Cauzele pricipale ale urcarii inflatiei din a doua parte a acestui an vor fi cererea mare de consum, alimentata de cresterea salariilor (cu 22,4% in termeni nominali in intervalul aprilie 2006 - aprilie 2007) si de relaxarea politicii fiscale, care s-a concretizat intr-o crestere a cheltuielilor publice cu 9,4% in primul trimestru al anului fata de acelasi interval din 2006.

BNR este "ajutata" in lupta cu inflatia de aprecierea leului, care a contribuit la temperarea preturilor in primele luni ale acestui an si la asteptari pozitive privind evolutia viitoare a inflatiei. "Leul ramane tare, dupa ce s-a apreciat cu aproximativ 5% fata de euro de la inceputul acestui an, si sustine astfel asteptarile de reducere a inflatiei", spun analistii grupului bancar italian.

Un alt factor care a contribuit la calmarea inflatiei a fost amanarea majorarii preturilor administrate in acest an. "Romania s-a angajat sa isi alinieze preturile la energie practicate pe piata interna cu cele din Uniunea Europeana pana in 2009, iar ca o consecinta aceste preturi vor fi majorate mai mult in urmatorii doi ani", se spune in raport.

Cele patru scaderi consecutive ale dobanzii cheie decise de boardul BNR in prima jumatate a acestui an au fost motivate de inflatia scazuta din primul trimestru si de sporirea ingrijorarilor legate de intrarile de capital speculativ, generate de diferenta mare intre dobanda de politica monetara a Romaniei si dobanda cheie din zona euro si de aprecierea leului, se spune in raport. In urma acestor decizii, dobanda de politica monetara a BNR a coborat cu 1,75%, de la 8,75% la 7,00%.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: