Stagiul de cotizare pentru pensie al femeilor va fi egal cu al barbatilor

Data publicarii: 04-07-2007 | Economie

Ministrul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse, Paul Pacuraru, a declarat, marti, ca in sistemul public de pensii stagiul de cotizare va fi egal, atat la femei, cat si la barbati. "Directivele Uniunii Europene si anume, directiva  79/1978 si directiva 86/1986, obliga la  aplicarea principiului de egalitati de tratament intre barbati si femei. Desi femeile s-au plans tot timpul ca sunt discriminate in raport cu barbatii, iata ca acestia din urma erau cei discriminati. Noi, barbatii, traim mai putin decat ele si iesim mai tarziu la pensie, iar doamnele traiesc o infinitate mai mult, dar se pensioneaza mai devreme. Prin urmare, Romania trebuie sa aplice egalitatatii de tratament. In sistemul public, unde sunt cei mai multi pensionari, aproximativ 4.500.000, vom aplica egalitatea in ceea ce priveste stadiul de cotizare si nu de varsta", a spus Paul Pacuraru.

Potrivit acestuia, se va pastra varsta de pensionare la femei, dar se va mari, in cazul acestora, stagiul de cotizare. "In momentul de fata varsta de pensionare in Romania este de 65 de ani la barbati si 60 de ani la femei, stagiul de cotizare fiind de 35 de ani la barbati si 30 de ani la femei. Probabil ca vom lasa varsta de pensionare neatinsa la femei, dar vom fi obligati sa egalam stagiul de cotizare, adica vom face o medie intre 30 si 35", a mai spus ministrul  Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse.

Paul Pacuraru a fost prezent, marti, in judetul Valcea, pentru a participa la o intalnire cu directorii Caselor de Pensii din tara.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: