Aderarea Romaniei la UE incurajeaza acordarea de credite de catre bancile grecesti

Data publicarii: 04-07-2007 | Finante-Banci

Aderarea Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana a majorat cu 50% creditele acordate de bancile grecesti in Europa de Sud-Est de la inceputul anului pana in prezent, fata de perioada echivalenta de anul trecut, spun analistii citati de cotidianul grecesc Express. Bancile grecesti au aprobat imprumuturi in valoare de peste 20 miliarde euro pentru tarile din Balcani, arata un articol publicat pe pagina de internet a cotidianului grecesc Express.

Greek National Bank, Eurobank, Alpha Bank and Piraeus Bank have approved loans amounting 17 billion euros, which marks 66% jump comparing to the same period in 2006.

Bancile National Bank of Greece, Eurobank, Alpha Bank si Piraeus Bank au aprobat acordarea de imprumuturi in valoare de 17 miliarde euro, ceea ce inseamna o crestere cu 66% fata de aceeasi perioada din 2006.

Noile credite acordate de bancile grecesti pentru companii si pentru persoane fizice se cifreaza la aproximativ 5 miliarde euro, spune cotidianul Express.

National Bank of Greece (NBG) este prezenta pe piata romaneasca prin Banca Romaneasca. Banca Romaneasca avea active de 3,56 miliarde lei (1,05 miliarde euro) si detinea o cota de piata de 2,07% la sfarsitul anului trecut, fiind pe locul al 12-lea in sistemul bancar romanesc, potrivit datelor bancii centrale.

EFG Eurobank detine Bancpost si a lansat la data de 12 iunie impreuna cu banca olandeza NIBC Bank pe Bursa din Luxemburg (BL) cate o emisiune de obligatiuni in lei, urcand valoarea imprumuturilor in moneda romaneasca din piata luxemburgheza la 3,75 miliarde lei (1,14 miliarde euro), potrivit datelor publicate de BL.

Alpha Bank este prezenta pe piata romaneasca si a lansat luni depozitele la termen Progressive pe 6 sau 12 luni pentru sume de cel putin 1.000 lei sau 500 euro, la care dobanda creste lunar si este transferata in contul curent.

Alpha Bank Romania, este parte a grupului financiar grec Alpha Bank Group. Grupul este reprezentat in Romania si prin Alpha Finance, Alpha Advisory, Alpha Leasing IFN si Alpha Insurance Brokers.

Alpha Bank Romania era a opta banca de pe piata romaneasca dupa active la finalul anului trecut si a inregistrat in 2006 o crestere a activelor cu peste 58% pana la 7,15 miliarde lei (2,11 miliarde euro), care echivaleaza cu o cota de piata de 4,15%, dupa cum arata datele Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Piraeus Bank este prezenta pe piata romaneasca si a anuntat la data de 8 iunie majorarea capitalului social al bancii cu echivalentul in lei a 50 milioane euro (166,64 milioane lei).

Ca urmare a majorarii capitalului social, Piraeus Bank SA Grecia detine 99,99913% din capitalul social al Piraeus Bank Romania, restul actiunilor fiind detinute de sapte persoane fizice.

Piraeus Bank Romania, subsidiara romaneasca a grupului financiar elen Piraeus, a fost infiintata in anul 1995 (sub numele de Pater Credit Bank). Banca a fost asimilata de Piraeus Bank Group la mijlocul anului 2000.

Piraeus Bank Romania a obtinut, in 2006, un profit inainte de impozitare de 4,5 milioane euro, de aproape trei ori mai mare decat cel din anul precedent, pe fondul dublarii portofoliului de credite si al depozitelor atrase, potrivit raportului financiar al bancii-mama. Piraeus Bank Romania detinea, la sfarsitul anului trecut ative in valoare de 1,93 miliarde lei (569,8 milioane euro) si controla 1,12% din piata bancara romaneasca, dupa cum arata datele bancii centrale.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: