Medicamentele compensate si cele pentru spitale, licitate la Bursa Romana de Marfuri

Data publicarii: 04-07-2007 | Economie

Medicamentele compensate si cele care se distribuie cu circuit inchis, in spitale, vor fi licitate la Bursa Romana de Marfuri, a anuntat, marti, premierul Tariceanu, dupa o intrevedere cu ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu. "Am aprobat propunerea pe care ministrul sanatatii mi-a facut-o si anume: licitatia se va face la Bursa Romana de Marfuri. Mai transparent de atat nu se poate, plus ca ne va feri de contestatii", a anuntat premierul Tariceanu.

Potrivit premierului, nu au mai fost organizate licitatii pentru achizitia de medicamente compensate si pentru cele care se distribuie in spitale din anul 2003.

Specialistii minsterului au explicat ca licitatia prin Bursa Romana de Marfuri se face centralizat, iar astfel se poate obtine un pret mai mic pentru ca se liciteaza cantitati foarte mari si, in plus, este eliminata astfel orice suspiciune ca ar putea exista aranjamente.

Ministrul Eugen Nicolaescu a acuzat de nenumarate ori faptul ca licitatiile din sanatate sunt blocate de firme care incearca sa intarzie termenele licitatiilor si sa-si rezolva problemele administrative ca sa participe. De aceea ministrul a propus Guvernului pe de o parte o masura care sa prevada obligativitatea firmelor care depun contestatii sa depuna si garantii cu o valoare intre 5 si 10% din valoarea contractului, iar in cazul in care contestatia nu va fi justificata, firma sa piarda banii respectivi. De asemenea, ministrul a mai anuntat ca a solicitat Guvernului sa schimbe legea achizitiilor publice la capitolul sanatate pentru a scurta termenele de derulare a licitatiilor ca si termenele de rezolvare a contestatiilor.

Ministrul Eugen Nicolaescu a dat exemplul licitatiilor la ambulante care au fost blocate din cauza contestatiilor. Din acest motiv, ministrul a declarat ca anul acesta va achizitiona ambulante prin opt licitatii, astfel incat daca o licitatia va fi blocata, celelalte sa se desfasoare.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: