Europa are un candidat pentru conducerea FMI, spune ministrul german de finante

Data publicarii: 05-07-2007 | International

In Europa exista un consens general cu privire la un candidat european unic pentru postul de director al Fondului Monetar International, a spus miercuri ministrul german de finante, Peer Steinbrueck, citat de Reuters. Intrebat daca Europa a cazut de acord asupra unui candidat care sa il inlocuiasca pe spaniolul Rodrigo Rato la conducerea Fondului Monetar International, Steinbrueck a spus ca: "Exista un nume pe care il prefera multi dintre noi. Cred ca discutam despre cineva care este foarte adecvat pentru aceasta functie. Un european".

Ministrul german de finante a refuzat sa dea alte detalii. "Nu va puteti astepta sa comentez in mijlocul unui proces de stabilire a unui acord, in care sunt implicat", a spus Steinbrueck, cu ocazia unei conferinte de presa la Berlin.

Rato a anuntat saptamana trecuta ca va parasi in octombrie functia de la FMI cu sediul laWashington, din motive personale, dupa doar trei ani din cei cinci cat dureaza mandatul sau.

Sefia FMI este detinuta in mod traditional de un european, in timp ce organizatia inrudita FMI, Banca Mondiala este condusa de obicei de un american.

Secretarul Trezoreriei americane Henry Paulson a indicat luni ca Statele Unite ale Americii nu se vor amesteca in decizia europeana de alegere a noului sef al FMI.

Banca centrala a Italiei a anuntat la sfarsitul saptamanii trecute ca guverntorul institutiei, Mario Draghi, nu este interesat de aceasta functie, dezmintind speculatiile din presa italiana, potrivit carora Draghi ar fi fost unul dintre favoritii pentru preluarea conducerii FMI

NewsIn