Tariceanu: Cei care spun ca nu sunt bani pentru pensii nu cunosc realitatea economica

Data publicarii: 05-07-2007 | Economie

Premierul Calin Popescu Tariceanu a apreciat, joi, ca cei care nu inteleg cum se vor obtine banii necesari pentru majorarea pensiilor demonstreaza ca nu cunosc realitatea economiei romanesti, in replica la criticile presedintelui Traian Basescu. Premierul a spus ca mirarea unora privind posibilitatile bugetare de majorare a pensiilor ar fi fost fireasca in Romania anilor 90, si nu in Romania de astazi, cand situatia economica este mult imbunatatita.

"Cei care isi pun aceasta intrebare (de unde bani pentru pensii, n.r.) dovedesc un singur lucru: ca nu cunosc realitatea economiei de astazi din Romania si nu au niciun fel de idee despre ce inseamna bugetul si politica de pensii", a declarat Tariceanu.

Totodata, premierul s-a aratat contrariat de acuzele unora privind politica neliberala pe care ar practica-o, majorand pensiile. "Tampenie mai mare nu am auzit! Ce sa fac ca premier liberal? Patru ani, cat sunt la guvernare, sa nu majorarez pensiile ca sa nu fiu acuzat ca fac politica neliberala?", a afirmat el.

Declaratiile lui Tariceanu vin in contextul in care presedintele Traian Basescu a declarat ca va cere Guvernului sa indice sursele de finantare pentru majorarea pensiilor, inainte de a promulga legea, prevenind ca nu vrea sa fie partas la "inselarea unor amarati". Basescu a cerut Guvernului sa arate daca resursele financiare vor fi obtinute prin impunerea de taxe noi sau renuntarea la programele de dezvoltare din infrastructura si educatie. Presedintele a mai spus ca legea ar putea fi inaplicabila, din lipsa fondurilor, ca si altele asemanatoare emise de fostul guvern PSD.

Traian Basescu a mai spus ca, analizand declaratiile de intentii ale Guvernului privind acordarea de subventii si a planurile de investitii, este posibil ca majorarea punctului de pensie sa nu poata fi acoperita doar de cresterea economica. "Numai in 2008, aplicarea acestei legi ar insemna o crestere de 2.5 miliarde euro la bugetul de pensii, care nu poate fi justificata pe seama cresterii economice de 6% din acest an", a apreciat seful statului care a precizat ca "raman descoperite peste 1,5 miliarde de euro".

Pentru a demonstra nevoia clarificarii surselor bugetare, presedintele a inventariat alte cresteri si investitii promise de Guvern si care nu ar putea fi acoperite in integralitate prin efortul bugetar actual. Basescu a enumerat asadar marirea bugetului educatiei la 6% din PIB pentru 2008, virarea contributiei de un miliard de euro catre UE, scaderea CAS cu 6% de anul viitor, acordarea unei subventii de 100 de euro pentru fiecare hectar agricol din zonele montane. Nu toate aceste obligatii ar putea fi duse la indeplinire, a argumentat presedintele.

Potrivit legii modificate a pensiilor, valoarea punctului de pensie va creste, in 2008, de la 31% din salariul mediu brut la 37,5%. Efortul financiar pentru sustinerea acestei masuri a fost estimat de ministrul finantelor la peste doua miliarde euro.

NewsIn