Vladescu este 90% sigur ca negocierile cu Ford se vor incheia cu succes

Data publicarii: 07-07-2007 | Economie

Presedintele Comisiei de privatizare a societatii Automobile Craiova, Sebastian Vladescu, a declarat ca este 90% sigur ca negocierile cu investitorul Ford se vor finaliza cu vanzarea pachetului de actiuni de 72,4% detinut de stat. "Cred ca povestea CEC nu se va repeta", a spus Vladescu. Intrebat cat de sigur este ca se va realiza privatizarea cu Ford, presedintele Comisie a raspuns "90%" si si-a exprimat convingerea ca negocierile se vor incheia pana la 1 septembrie, in conformitate cu strategia de privatizare a societatii.

In privinta evolutiei negocierilor, Vladescu a admis ca ar putea aparea probleme legate de ajutoarele de stat acordate societatii Automobile Craiova, dar si de datoriile avute la stat, pentru care a fost actionata in instanta de Agentia de Administrare Fiscala.

Vladescu a spus ca interesele actionarilor minoritari nu vor fi ignorate, iar pe parcursul negocierilor vor avea loc discutii cu acestia.

Comisia de privatizare a societatii Automobile Craiova va incepe, luni, negocierile cu singurul ofertant pentru preluarea pachetului detinut de stat, compania Ford Motor Company, dupa ce va verifica documentele de calificare depuse de acesta, a declarat presedintele comisiei, Sebastian Vladescu.Oferta financiara si cea tehnica depuse de compania Ford vor fi deschise luni de membrii Comisiei, cand vor fi demarate negocierile cu potentialul investitor, a spus Vladescu, precizand ca informatiile continute in oferte vor fi date publicitatii, numai dupa finalizarea negocierilor.

Comisia de privatizare a societatii Automobile Craiova a deschis plicurile sigilate continand documentele depuse de compania Ford, in vederea cumpararii pachetului de actiuni de 72,4% detinut de stat, in prezenta presei si a reprezentantului Ford, Lyle Waters. Vladescu a apreciat ca la o prima verificare documentele de calificare sunt complete. Ford a depus si o scrisoare de garantie, in valoare de 1,4 milioane dolari, emisa in favoarea sa de banca ABN Amro.

"Speram ca oferta Ford sa satisfaca asteptarile autoritatilor si sa incheiem un acord social cu viitorii parteneri, in conditiile in care societatea din Craiova are 4.000 de salariati", a afirmat vicepresedintele AVAS, membru in comisia de privatizare, Constantin Botez.

Anuntul de privatizare a pachetului de actiuni de 72,4% detinut de  Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului la Automobile Craiova (Daewoo) a fost publicat pe 23 mai. Ofertele finale, imbunatatite au putut fi depuse pana pe 5 iulie.

Anterior, Comisia a mai publicat un anunt pentru depunerea de scrisori de intentie neangajante, pana pe 25 aprilie. La data limita, Comisia a primit trei oferte neangajante pentru Automobile Craiova, de la societatile General Motors Corporation, Ford Motors Company si JSC Russian Machines.

Referitor la ceilalti doi investitori care isi exprimasera intentia de a participa la procesul de privatizare, Vladescu a precizat ca JSC Russian Machines nu a cumparat nici macar dosarul de prezentare, iar General Motors a trimis, pe 5 iulie, o scrisoare amabila, in care isi exprimau anumite neclaritati.

Comisia de privatizare este formata din secretarul de stat in Ministerul Economiei si Finantelor, Sebastian Vladescu, presedintele AVAS, Teodor Atanasiu, vicepresedintele AVAS, Lazslo Gyerko, ministrul pentru relatia cu Parlamentul, Mihai Voicu, si directorul general al AVAS, Flavius Pop.

Actionarii Automobile Craiova sunt: AVAS cu 72,4%, SIF Oltenia cu 22% si altii cu 5,5%.

NewsIn