Mezelurile care contin colorantul alimentar E 128 produc cancer

Data publicarii: 11-07-2007 | Lifestyle

Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) a anuntat ca E 128, colorantul rosu 2G, poate cauza cancer, noteaza Gardianul. Comisia stiintifica a EFSA a evitat sa interzica aditivul, dar si-a retras recomandarea privind limita maxima admisa in utilizarea acestuia. In Romania, atat acest aditiv, cat si altii, la fel de periculosi, se gasesc in mai toate preparatele si produsele de pe piata. Parlamentul European a decis ca indulcitorii sau colorantii sa fie interzisi in alimentele destinate nou-nascutilor si copiilor. Totodata, aditivii vor fi interzisi in alimentele neprocesate. Indulcitorii, colorantii, antioxidantii, emulsifiantii si gelatinele vor putea fi folositi numai daca sunt siguri pentru sanatatea umana si nu induc in eroare consumatorii privind caracteristicile produsului alimentar.

EFSA a revizuit lista de aditivi alimentari utilizati in Uniunea Europeana si a decis sa anunte ca E 128, colorantul alimentar rosu 2G, poate cauza cancer. Cercetarile efectuate pe animale au demonstrat ca anilina, o hidrocarbura aromatica in care se transforma colorantul rosu in organism, poate provoca imbolnaviri de cancer, atat la oameni, cat si la animale. Acest lucru este cauzat, se pare, de actiunea pe care o are asupra materialului genetic.

Potrivit Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara, oamenii de stiinta nu au determinat nivelul pana la care consumul de anilina poate fi considerat sigur pentru sanatate. Dupa rezultatele cercetarilor, comisia stiintifica a EFSA si-a retras recomandarea privind limita maxima admisibila zilnic de colorant rosu 2G, dar a evitat sa ceara interzicerea aditivului. Reprezentantii EFSA sustin ca au informat Comisia Europeana despre rezultatele cercetarii, insa statele membre vor decide ce masuri vor lua in ceea ce priveste colorantii alimentari. De precizat ca E 128, folosit in preparatele din carne si in hamburgeri, a fost interzis in SUA si in Australia.

Substante periculoase

Aditivii alimentari sunt substante chimice adaugate in produsele alimentare pentru a le imbunatati aspectul, gustul si, mai ales, pentru a le prelungi termenul de valabilitate. Aditivii sunt impartiti in edulcoranti, pentru indulcit, coloranti, pentru a schimba sau a da culoare, acidifianti, pentru gustul usor acid, si corectorii de aciditate, care cresc sau diminueaza aciditatea.

Totodata, mai exista emulgatorii, care asigura un amestec omogen intre apa si grasimile alimentare, conservantii, care intarzie sau impiedica alterarea alimentelor, corectorii de gust si miros, care schimba si imbunatatesc mirosul si gustul alimentelor, precum si antioxidantii, care limiteaza oxidarea alimentelor sensibile la contactul cu aerul. Dintre acestea, sunt considerate E-uri cancerigene E 123, E 239, E 321, E 211, E 251, E 252 si E 249.

De asemenea, E 110, colorantul galben utilizat in dulciuri, prajituri, budinci si sucuri, este considerat cancerigen. Colorantul rosu Ponceau 4R E 124, folosit in dulciuri, jeleuri si branza topita, este cancerigen si a fost interzis in SUA si Rusia, iar conservantul E 231, din citrice, este presupus cancerigen si toxic, fiind interzis in SUA si Australia.

Specialistii au stabilit ca E 320, utilizat in conservant, cartofi deshidratati, uleiuri vegetale, supe concentrate, sosuri si guma de mestecat, este posibil cancerigen, iar E 425, din jeleuri, este toxic respirator. E 621, din condimente si supe concentrate, provoaca efecte neurotoxice, iar indulcitorul E 954, din guma de mestecat, produsele dulci si bauturile racoritoare, poate produce cancer. Foarte periculosi sunt considerati E 330, care se gasesc in sucuri, mustar si ciuperci conservate, si E 123, interzis in SUA, care se gaseste in guma de mestecat, batoanele de peste, budinca de vanilie si sosuri gata preparate. Cercetarile au aratat ca E 230, E 231, E 232 si E 233 sunt daunatori si pentru piele, E 200 inactiveaza vitamina B12, iar E 250, E 251 si E 252 sunt periculosi pentru aparatul cardio-vascular.

Integral in Gardianul