CE spune ca nu este nevoie de control in sectorul bancilor de investitii

Data publicarii: 11-07-2007 | Finante-Banci

Nu este nevoie de niciun fel de interventie pentru a controla puterea exercitata de un grup de mari banci europene de investitii, a anuntat comisarul pentru piete interne al Uniunii Europene, Charlie McCreevy, citat de Reuters. Comisarul pentru piete interne al Uniunii Europene a raspuns ingrijorarilor formulate intr-un raport privind viitorul serviciilor financiare, dezbatut de Parlamentul European.

Socialistul olandez Ieke van den Burg, autorul raportului, a spus ca exista multa consolidare a principalelor servicii financiare, acordata marilor companii listate, mai ales printre firmele de audit, agentiile de evaluare a riscurilor financiare si bancile de investitii.

Un grup de banci de investitii, din care fac parte Goldman Sachs, Morgan Stanley, UBS si JP Morgan joaca adesea rolul principal in ceea ce priveste consultanta acordata companiilor pentru fuziuni si tranzactionarea de obligatiuni si actiuni.

In raport se cere lui McCreevy si autoritatilor nationale din sectorul competitiei sa aplice cu grija reglementarile din domeniu fata de acesti jucatori si sa "fie vigilenti in ceea ce priveste riscul de concentrare incorecta pe piata". McCreevy a fost prudent totusi.

"Ingrijorarile prezentate legate de concentrarea in piata in anumite zone pot fi intelese, desi trebuie sa primim indicii referitoare la existenta unei probleme de piata in sectorul bancilor de investitii", a declarat McCreevy in fata legiutorilor.

Autoritatile de reglementare din lume studiaza felul in care un cod de comportament ar putea fi functional pentru agentiile de evaluare financiara, sector dominat de un numar mic de companii.

McCreevy studiaza si felul in care responsabilitatile cu care se confrunta auditorii ar putea fi limitate, astfel incat sa previna finalul unui membru al grupului "Big Four" care auditeaza companiile mari ale lumii.

"Aceste initiative au nevoie de timp, ca sa isi dovedeasca eficienta. Dezvoltarea unei reactii in lant la o problema nesolutionata ar fi un pericol mult mai mare", a spus McCreevy.

Raportul care va fi votat miercuri spune ca agentiile de evaluare financiara ar trebui sa isi separe serviciile de rating de celelalte servicii.

Raportul mai solicita actionarilor sa ia in considerare posibilitatea de a incuraja aparitia unei agentii europene de rating, sector care este dominat de cele doua mari agentii americane, Standard & Poor's si Moody's Investor Service.

NewsIn