Bancile s-au inghesuit la o emisiune de titluri de stat taiata la sfert de Finante

Data publicarii: 12-07-2007 | Finante-Banci

Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) a plasat miercuri doar un sfert (27,8%) dintr-o emisiune de titluri de stat cu scadenta la sase luni, dimensionata initial la 500 milioane lei, la care cererea bancilor a depasit de peste sapte ori suma atrasa, a comunicat banca centrala.

MEF a plasat titluri de stat cu discont in valoare de 139,01 milioane lei, la un randament anual mediu ponderat de 6,83%. Ministerul a anuntat anterior ca vrea sa plaseze titluri de stat in valoare de 500 milioane lei.

Cererea de cumparare din partea bancilor a fost de 1,05 miliarde lei (335,65 milioane euro), iar valoarea nominala a titlurilor adjudecate, care include suma platita de stat la scadenta, a fost de 143,81 milioane lei. Dobanda maxim acceptata de MEF a fost de 6,88% pe an.

La licitatia de miercuri (11 iulie) au depus oferte de cumparare de titluri de stat un numar de 12 dealeri primari: ABN Amro Bank, Alpha Bank Romania, BRD - Groupe Societe Generale, Banca Comerciala Romana (BCR), Banca Transilvania, Bancpost, Citibank Romania, Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC), HVB Bank Romania, ING Barings, MKB Romexterra Bank, Raiffeisen Bank si UniCredit Tiriac Bank.

Titlurile de stat vandute au fost de tipul cu discont, nepurtatoare de dobanda. Ele sunt vandute la un pret initial mai mic decat valoarea nominala, diferenta dintre pretul initial si valoarea nominala fiind numita discont, care reprezinta beneficiul cumparatorului. Statul va plati valoarea nominala a titlurilor, de 143,81 milioane lei, la scadenta din 11 ianuarie 2008.

Finantele au anuntat la sfarsitul lunii iunie ca vor sa lanseze in luna iulie titluri de stat in valoare totala de 1,2 miliarde lei, insemnand doua emisiuni de titluri de stat cu discont - una cu scadenta la sase luni, de 500 milioane lei, si alta pe un an de 100 milioane lei si o emisiune de titluri de stat de tip benchmark - una cu scadenta la trei ani, de 500 milioane lei, si alta pe zece ani de 100 milioane lei.

MEF a respins toate ofertele bancilor participante la licitatia similara din 27 iunie, pentru ca a considerat ca nivelul randamentului era inacceptabil. La licitatia anterioara pentru titluri de stat cu discont, din 13 iunie, Ministerul Economiei si Finantelor a atras 100 milioane lei la 12 luni, la un randament mediu de 7,14% si un randament maxim de 7,18%.

Prima emisiune de obligatiuni de stat de tip benchmark din luna iulie, cu scadenta la trei ani, a fost anuntata la o valoare de 500 milioane, dar MEF a atras doar 143,36 milioane lei.

Ministerul Finantelor a anuntat ca, in al treilea trimestru din 2007, va lansa sase emisiuni de obligatiuni de tip benchmark si sase emisiuni de titluri de stat cu discont in valoare totala de 2,6 miliarde lei.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: