Exportatorii spun ca au pierdut un miliard de euro din cauza leului tare in 2007

Data publicarii: 12-07-2007 | Afaceri

Exportatorii au pierdut aproape un miliard euro de la inceputul anului din cauza aprecierii leului si ar putea fi confruntati cu un sir de falimente in a doua parte a anului, a spus presedintele Asociatiei Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR), Mihai Ionescu.

Pierderile inregistrate de exportatori s-au ridicat la aproximativ 200 milioane euro numai in luna iunie, a precizat Ionescu.

El a adaugat ca leul s-a apreciat cu 8% de la inceputul anului, in raport cu inflatia care este 4%, ceea ce inseamna un nivel dublu fata de inflatie. "Foarte putine sectoare se pot lauda cu un randament de 8% ca sa acopere aprecierea leului. La aceasta, se mai adauga si alte pierderi. In contextul actual, exportatorii care nu au 15-25% profit trebuie sa dispara", a declarat Ionescu.

Presedintele ANEIR a adaugat ca la un volum al exporturilor de 2,5 miliarde euro, la fiecare procent de apreciere al leului se pierde lunar 25 milioane euro. "Banca Nationala a Romaniei ar putea stopa capitalulurile speculative prin reducerea dobanzii de referinta, care este cu mult mai mare fata de nivelul inflatiei. Daca nici o dobanda de referinta redusa pana la cel putin 4% nu alunga capitalurule speculative, nu vom scapa de aceste capitaluri", a precizat Ionescu.

In opinia lui, codul fiscal ar trebui sa prevada impozitarea depunerilor la vedere care pot fi asimilate de bancile comerciale. "Oricine poate specula pe curs fara sa plateasca impozit si nu inteleg de ce speculantii pleaca cu bani neimpozitati din Romania", a adaugat Ionescu.

Aprecierea monedei nationale ar trebui sa fie efectul unui proces de crestere economica reala si nu consecinta unei conjuncturi datorate necoordonarii masurilor intre Banca Nationala a Romaniei si Guvern, a mai spus Ionescu. El apreciaza ca 80% din aprecierea leului este datorata actiunii capitalurilor speculative, facilitata de omisiunea Guvernului de a introduce in legislatia fiscala impozitarea castigurilor din capitalul speculativ.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: