Licentele pentru serviciile de utilitati publice vor costa intre 300 si 30.000 lei

Data publicarii: 13-07-2007 | Afaceri

Licentele pentru serviciile comunitare de utilitati publice vor fi acordate in functie de numarul locuitori deserviti, pe o perioada de maxim cinci ani, insa valabiltatea actului nu va putea fi mai mare decat cea a contractului, tarifele pentru acordarea licentelor fiind intre 300 si 30.000 lei.

Regulamentul privind acordarea licentelor in domeniul serviciilor comunitare de utilitati publice a fost aprobat in sedinta de miercuri a Guvernului.

Licentele sunt acordate sau retrase de Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice (A.N.R.S.C.). Acestea se refera la activitati privind prestarea sau furnizarea de servicii intr-o unitate administrativ-teritoriala pentru serviciul public de alimentare cu apa si de canalizare, serviciul public de alimentare cu apa, serviciul public de canalizare, de salubrizare a localitatilor, de iluminat public si serviciul public de alimentare cu energie termica, cu exceptia producerii energiei termice in cogenerare.

Potrivit regulamentului, licentele se acorda pe trei clase, in functie de numarul locuitorilor deserviti. Astfel, clasa 1 este valabila pentru un numar mai mare sau egal cu 300.000 de locuitori,  clasa 2 pentru un numar cuprins intre 50.000 si 300.000 de locuitori si  clasa 3 pentru un numar mai mic sau egal cu 50.000 de locuitori. Valabilitatea unei licente va fi de un an, conferind titularului doar dreptul sa participe la un numar nelimitat de proceduri de delegare a gestiunii serviciului sau activitatii de utilitati publice. Licenta cu valabilitate de cinci ani confera titularului permisiunea de a presta/furniza serviciul de utilitati publice ori a uneia sau mai multor activitati specifice acestuia. De asemenea, licentele au acoperire si pe durata de valabilitate a autorizatiilor sau atestatelor emise in tarile de origine ale operatorilor din Uniunea Europeana, dar nu mai mare de cinci ani.

Durata de valabilitate a licentei nu va depasi durata de valabilitate a contractului de delegare a gestiunii serviciului sau activitatilor. La expirarea valabilitatii licentei, titularul va solicita eliberarea unei noi licente.

A.N.R.S.C. nu acorda licente daca solicitantul se afla in procedura de reorganizare judiciara sau a falimentului, a fost sanctionat de autoritate prin retragerea licentei pentru serviciul sau activitatea care face obiectul unei noi solicitari, intr-o perioada de doi ani anterioara datei de inregistrare a cererii, furnizeaza informatii neconforme cu realitatea in documentele prezentate pentru acordarea licentei sau  nu indeplineste cerintele minimale de capabilitate tehnica si financiara prevazute in regulament. Totodata, nu se acorda licente daca se  inregistreaza pierderi din activitatea de exploatare pentru serviciul sau activitatea pentru care solicita actul, daca solicitantul nu detine, in termen de valabilitate, avize, acorduri, autorizatii specifice pentru serviciile/activitatile furnizate/prestate pentru motive ce-i sunt imputabile, iar serviciile si activitatile pentru care se solicita licenta nu se regasesc in obiectul de activitate.

Raspunsul privind acordarea sau respingerea licentei se da in termen de 60 zile de la depunerea dosarului, iar in cazul in care sunt necesare documente suplimentare, in 30 zile de la completarea dosarului. Licentele intra in vigoare la data eliberarii lor. Lista operatorilor carora li s-au acordat sau retras licenta se publica pe pagina de web a A.N.R.S.C.

Tarifele pentru acordarea licentelor, respectiv tarifele anuale pentru mentinerea licentelor, variaza intre 300 lei, pentru licenta de clasa 3 pentru colectarea si transportul apelor uzate de la utilizatori la statiile de epurare, pana la 30.000 de lei, pentru licenta de clasa 1 pentru serviciul de iluminat public local. Tariful de analiza a documentatiei de licentiere este de 50 lei. Titularii licentelor, care asigura serviciul pentru mai putin de 5.000 de locuitori, vor achita pentru acordarea licentei un tarif unic de 300 lei si un tarif anual de mentinere a licentei de 100 lei.

NewsIn