Inflatia din zona euro a stagnat in iunie la nivelul tinta al BCE de 1,9%

Data publicarii: 16-07-2007 | Finante-Banci

Inflatia din zona euro a stagnat la nivelul de 1,9% in iunie, fata de anul trecut, iar preturile au crescut cu 0,1% fata de lunile trecute, a anuntat luni biroul de statistica al Uniunii Europene, in conformitate cu estimarile sale mai vechi, potrivit Reuters.
Ambele rezultate sunt in conformitate cu asteptarile analistilor.

Eurostat a anuntat ca fara inflatia "core", calculata fara costurile volatile ale alimentelor si energiei, pe care Banca Centrala Europeana (BCE) o monitorizeaza cu atentie, preturile au ramas neschimbate de la o luna la alta in iunie si au avut un castig anual de 1,9%.

Banca Centrala Europeana (BCE) vrea sa mentina inflatia imediat sub 2%, iar aceasta tinta a ramas neschimbata din septembrie 2006.

BCE considera insa ca exista riscuri de accentuare a presiunilor inflationiste pe termen mediu, generate de cresterea rapida a creditelor si de piata muncii mai restrictiva, in contextul cresterii economice puternice din zona euro.

In termeni anuali, preturile din cafenele si restaurante, pretul tutunului, al electricitatii si al intretinerii vehiculelor a avut cel mai mare impact de crestere a indicelui pentru inflatie.

Indicele inflatiei a fost coborat insa de pretul petrolului, al combustibililor, al echipamentelor IT si al telecomunicatiilor, potrivit Eurostat.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: