Norul toxic din Ucraina nu va ajunge in Romania pana joi dimineata

Data publicarii: 18-07-2007 | Economie

Ultima actualizare a prognozei privind miscarea curentilor de aer, facuta marti la ora 18.00, arata ca norul toxic din Ucraina nu va ajunge in Romania pana joi dimineata la ora 6.00, a declarat, marti seara, directorul Administratiei Nationale de Meteorologie, Ion Sandu. Potrivit acestuia, actualizarea prognozei privind miscarea curentilor de aer se realizeaza din sase in sase ore si este valabila 36 de ore.

"Este bine ca circulatia nu este spre Romania ci spre in directia nord - vest. Norul (toxic n.r.) scade in densitate pe masura ce inainteaza. Avand in vedere stabilitatea atmosferica, este greu de presupus ca se va schimba directia vantului si ca norul va ajunge in Romania", a declarat Sandu marti dupa-amiaza.

La randul sau, ministrul mediului, Attila Korodi, a declarat, marti, ca norul toxic din Ucraina nu impune declansarea unei situatii de criza in Romania, in urma intrunirii comitetul ministerial pentru situatii de urgenta de la Ministerul Mediului .

Korodi a mai aratat ca nu exista in prezent informatii oficiale din partea Ucrainei, desi oficialii romani au incercat incontinuu sa ia legatura cu omologii lor. Acesta a subliniat ca a stabilit, impreuna cu ministrii mediului din Ungaria si Polonia, un acord potrivit caruia vor face schimb de informatii tehnice pe care le va afla oricare dintre parti. De asemenea, Korodi a reiterat faptul ca, cel putin 36 de ore, Romania este in afara oricarui pericol, intrucat miscarea curentilor este catre nord. Mai mult, potrivit specialistilor, tendintele privind evolutia ulterioara a situatiei sunt imbucuratoare.

Totodata, ministrul a precizat ca Agentia Nationala pentru Protectia Mediului, prin reteaua de monitorizare, va urmari continuu datele inregistrate, iar Administratia Nationala Apele Romane va monitoriza calitatea apei in zona granitei.

"Efectele prognozate sunt mai mult scenarii, intrucat nu exista pana acum informatii oficiale. Cel mai pesimist scenariu ar fi fost in cazul in care prognoza ANM ar fi aratat ca norul va intra pe teritoriul Romaniei. In acest caz, se recomanda populatiei se se fereasca de contactul cu aerul si sa se adaposteasca in spatii inchise, in afara perimetrului afectat, la o distanta de cel putin 800 de metri. Insa aceste masuri nu se impun intrucat nu este vorba despre o situatie de criza", a subliniat ministrul.

Un nor toxic rezultat in urma deraierii unui tren  la Lvov, Ucriaina, ce transporta fosfor galben, substanta inflamabila si foarte toxica se afla la 160 de kilometri de granita cu Romania. Accidentul s-a produs luni dupa-amiaza cand 15 vagoane-cisterna cu fosfor provenind din Kazahstan, cu destinatia Polonia, s-au rasturnat si au luat foc. Pompierii au reusit sa stinga incendiul dupa cateva ore. Autoritatile nu au stabilit cauzele pentru moment accidentului, dar exclud teza unui atentat terorist, potrivit politiei.

Potrivit unui bilant oficial, paisprezece persoane au fost spitalizate si 800 evacuate in regiunea Lvov din vestul Ucrainei. Pe de alta parte, autoritatile au evacuat la cerere peste 800 de locuitori din satele invecinate, potrivit ministerului. In total, 11.000 de ucraineni locuiesc in satele din zona sinistrata.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: