Fiscul lucreaza la variante de armonizare a bazelor de impozitare pentru CAS

Data publicarii: 18-07-2007 | Finante-Banci

Fiscul lucreaza alaturi de un consultant la mai multe variante de modificare a cadrului legal al contributiilor sociale intr-un proiect care va fi gata in septembrie si care va viza, in principal, armonizarea bazei de calcul a CAS, decizia de modificare urmand a fi luata de guvern.

"Consultantul va construi mai multe alternative de politica pentru armonizarea bazei de calcul si le va prezenta pana la sfarsitul lunii septembrie 2007. Pe baza acestor recomandari va fi adoptata o decizie care se va fundamenta inclusiv pe o serie de estimari asupra impactului armonizarii bazei de calcul, urmarindu-se ca resursele fondurilor administrate de Casele de Asigurari Sociale sa nu fie afectate si angajamentele Guvernului cu privire la reducerea fiscalitatii sa fie respectate", au precizat reprezentantii Agentiei de Administrare Fiscala.

Armonizarea bazelor de calcul pentru contributiile sociale inseamna aplicarea contributiilor asupra acelorasi venituri, dar nu si o unificare a cotelor acestora. In prezent, contributiile de pensii, sanatate si somaj au baze de calcul si cote diferite. Spre exemplu, contributia de sanatate, care are cea mai extinsa baza, se plateste inclusiv pentru drepturi de autor sau profesii libere, in timp ce contributia de pensii si cea de somaj nu se aplica la aceste categorii de venituri.

Masura de armonizare este unul dintre obiectivele proiectului de asistenta tehnica pentru dezvoltarea cadrului legal privind impozitele si contributiile sociale aferente salariilor demarat de ANAF, in ianuarie 2007, cu finantare de la Banca Mondiala. In cadrul proiectului lucreaza atat un consultant, consortiul format din firmele Gesellschaft für Versicherungswissenschaft und -gestaltung e.V. (GVG - Germania) si International Consulting Group 2000 SRL (ICG - Romania), cat si experti ai guvernului.

Proiectul se va incheia in septembrie 2007 odata cu depunerea de catre consultant a ultimului raport care va contine o serie de recomandari privind armonizarea bazelor de calcul, alaturi de alte masuri de imbunatatire a administrarii si a colectarii contributiilor.

"In stadiul actual al dezvoltarii proiectului este prematur sa anticipam continutul recomandarilor care vor rezulta din ultimul raport", au aratat oficialii ANAF.

Raportul consultantului va include si un calendar de implementare a recomandarilor. ANAF a aratat ca punerea in practica a recomandarilor ar putea dura intre unul si doi ani si va depinde "de activitatea tuturor institutiilor implicate, de rezultatele consultarii publice, de gasirea unui acord politic si de alocarea resurselor financiare, informationale si umane".

Armonizarea bazelor de calcul va aduce o simplificare a sarcinilor de calcul si retinere a contributiilor de catre angajatori, precum si a administrarii si inspectiei fiscale, au adaugat reprezentantii ANAF.

Consultantul va mai face recomandari pentru crearea unei declaratii integrate si simplificate pentru contributiile sociale si impozitele pe salarii, impartirea rolurilor intre ANAF si Casele de Asigurari Sociale in activitatea de colectare, imbunatatirea procedurilor de administrare.

Declaratia integrata va contine atat date cu caracter nominal necesare Caselor de Asigurari Sociale, cat si date despre impozitul si contributiile. Acest tip de declaratie va contribui la reducerea numarului de declaratii pe care le depune lunar angajatorul, diminuarea riscurilor de frauda si crearea unor baze de date pentru estimarea corecta a veniturilor bugetare.

Alaturi de consultant si ANAF, in proiect sunt implicati experti de la ministerele Finantelor, Sanatatii, Muncii, precum si de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, Casa Nationala de Pensii si Agentia pentru Ocuparea Fortei de Munca.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: