S & P a coborat perspectiva de rating a Royal Bank of Scotland la negativ

Data publicarii: 18-07-2007 | International

Standard & Poor's a coborat perspectiva de rating atribuita Royal Bank of Scotland Group (RBSG) si subsidiarelor sale de la stabil la negativ si a confirmat ratingurile de credit pe termen lung si scurt 'AA-/A-1+' pentru grupul bancar, ca urmare a revizuirii ofertei de preluare a bancii ABN Amro.

"Modificarea perspectivelor reflecta pozitia agentiei S&P, potrivit careia oferta revizuita a RBSG pentru banca ABN Amro reprezinta o tranzactie mai putin convingatoare decat oferta originala si ca imbunatatirea mai modesta a profilului de afaceri este contracarata de slabirea profilului financiar al TBSG", a spus analistul de la Standard & Poor's, Nigel Greenwood.

Un consortiu de banci condus de RBSG, din care fac parte si grupul Fortis (divizia bancara a acestuia are un rating AA-/Stabil/A-1+)  si banca spaniola Santander (AA/Stabil/A-1+), a anuntat, luni, ca a revizuit oferta pentru ABN Amro. Contributia RBSG la oferta consortiului a scazut la 16 miliarde euro de la 27,2 miliarde euro ca rezultat al excluderii bancii LaSalle din achizitia planuita a afacerilor ABN Amro.

Aproximativ o treime din partea RBSG in achizitie va fi finantata prin actiuni. Oferta revizuita are acelasi impact asupra capitalizarii RBSG ca cea anterioara. Apetitul grupului pentru administrarea mai stransa a capitalului decat alte banci este confirmat de oferta revizuita.

Evaluarile ar putea fi revizuite negativ daca Standard & Poor's nu considera ca RBSG poate reconstrui sau arata dorinta de a reconstrui capitalizarea in conformitate cu planurile, adica prin obtinerea unei rate a capitalului Tier 1 de minim 4,8% pana in 2010, sau daca scade sub asteptari increderea privitoare la integrarea cu succes a afacerii achizitionate.

"RBSG trebuie sa demonstreze ca poate gestiona riscurile operationale cu care se confrunta in calitate de consortiu si ca poate pastra o buna cooperare cu ceilalti membri ai consortiului. Ratingurile ar putea fi influentate negativ si daca afacerea cu amanuntul achizitionata este afectata negativ de perioada de nesiguranta din piata", a adaugat Greenwood.

Perspectiva ar putea fi revizuita inapoi la stabil daca ne asteptam la o reconstructie a capitalului in conformitate cu planificarile, iar RBSG poate demonstra ca face progrese rapide inspre raportul cost/venituri mentionat. In acelasi timp, ne asteptam ca RBSG sa demonstreze calitatea de redresare a activelor si a castigurilor. In cazul in care oferta consortiului nu reuseste, perspectiva ar putea fi revizuita inapoi la stabil.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: