Nicolaescu nu se lupta cu spaga din sistemul sanitar deoarece a primit amenintari cu moartea

Data publicarii: 18-07-2007 | Politica

Spaga data pentru achizitia de medicamente si materiale sanitare intrece cu mult micile "atentii"  pe care pacientii se vad nevoiti sa le ofere medicilor si asistentelor, noteaza Gardianul. "Potrivit unui studiu din 2004, platile informale, adica ciubucul, spaga, mita sau atentiile au fost de 360 milioane de dolari, acestea reprezentand mai mult de 10 la suta din totalul cheltuielilor pentru sanatate", a precizat ieri ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu.

Ministrul sanatatii a afirmat insa ca spaga nu este o inventie a romanilor, ea fiind prezenta si in sistemele sanitare ale altor tari. Totodata, acesta a precizat ca, desi anul acesta s-au majorat cu 22% salariile medicilor, nu s-au putut indeparta fenomenele de spaga din domeniu. Nicolaescu a afirmat ca se teme sa lupte impotriva mitei deoarece a primit amenintari cu moartea pentru el si familia lui. Spaga se practica nu numai atunci cand vine vorba despre medici si asistente, ci si atunci cand vorbim despre achizitiile de medicamente si materiale de uz sanitar.

Desi ministerul sustine ca se organizeaza licitatii transparente, fraudele cu medicamente si materiale sanitare ating cote alarmante. Orice masura luata pentru indepartarea spagii din domeniul sanatatii se va lovi de o mentalitate de fier a omului de rand care stie ca, atunci cand merge la medic, trebuie sa scoata din buzunar o mica "atentie".

Integral in Gardianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: