Romanii pot consulta ''lista neagra'' a companiilor aeriene in agentiile de turism

Data publicarii: 19-07-2007 | Turism

Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT) a transmis membrilor sai "lista neagra" a companiilor aeriene care nu mai au dreptul de a opera in spatiul Uniunii Europene, se arata intr-un comunicat. "Sugeram pasagerilor sa consulte orice agentie de turism membra ANAT inainte de a-si planifica orice calatorie - fie ea in interes de serviciu sau de vacanta - pentru a afla daca transportatorul ales figureaza pe aceasta lista neagra", se arata in comunicat.

ANAT precizeaza ca in cazul in care pasagerii aleg sa ignore avertizarea transmisa, decizia de a calatori utilizand serviciile companiilor in cauza le apartine in exclusivitate.

Comisia Europeana a intocmit o lista cu transportatorii aerieni care nu respecta conditiile minime de siguranta la bord stabilite si confirmate de legislatia europeana in vigoare. Printre acestia se gasesc zece companii aeriene din Rusia, sase din Bulgaria si opt din Republica Moldova, acestea nu vor mai efectua curse in spatiul Uniunii Europene.

"Lista neagra a UE se va dovedi un instrument nu doar pentru prevenirea zborurilor nesigure catre Europa, dar si o masura pentru ca autoritatile aviatiei civile sa actioneze pentru a imbunatatii siguranta zborurilor", a declarat in iunie, comisarul pentru transport, Jacques Barrot.

In Rusia, autoritatile au decis interzicea oricaror zboruri spre Europa pentru patru companii locale (Kuban Airlines, Yakutia Airlines, Airlines 400 si Kavminvodyavia) si a impus restrictii pentru avioanele altor sase companii (Gazpromavia, UTAir, KrasAir, Atlant Soyuz, Ural Airlines and Rossyia).

Bulgaria a decis sa interzica anumite companii care se ocupau cu transporturi de marfuri precum Air Sofia, Bright Aviation Services, Scorpion Air si Vega Airlines. De asemenea, Republica Moldova a retras licentele pentru opt companii Valan, Pecotox, Jetline International, Jetstream, Aeroportul Marilescu, Aeronord, Grixona si Tiramavia.

Companii aeriene din Indonezia au fost incluse pe lista neagra a avioanelor care au interdictie de zbor catre Uniunea Europeana, lista intocmita de Comitetul de experti ai UE in domeniul aviatiei. Comitetul de experti a adaugat pe lista si compania ucraineana Volare, precum si compania de transport pentru pasageri angolezi TAAG Angola Airlines.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: