Romania a obtinut cea mai mica productie de grau din 1940

Data publicarii: 19-07-2007 | Economie

Romania a obtinut 2,6 milioane tone grau dupa ce a recoltat peste 90% din suprafata cultivata, productia fiind considerata de specialisti ca fiind cea mai mica din 1940 pana acum, iar pentru panificatie va fi disponibila o cantitate de cel mult 1,3 milioane tone. Producatorii agricoli si specialistii din domeniu spun ca productia de grau de 2,6 milioane de tone declarata de Ministerul Agriculturii s-ar putea sa fie mai mare decat cea obtinuta in realitate, insa chiar si asa este cea mai mica recolta obtinuta in Romania in ultimii 67 de ani.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), pana la data de 18 iulie s-a obtinut o productie de 2,6 milioane de tone, in urma recoltarii a 91 % din suprafata cultivata cu grau.

Ministrul agriculturii Decebal Traian Remes anunta, in urma cu o luna, ca "recolta de grau din 2007 va depasi trei milioane de tone si nu va pune in pericol securitatea alimentara a tarii, chiar daca necesarul de grau este de 3,5 milioane de tone".

"Romania a obtinut cea mai mica productie de grau din 1940 pana in prezent, observatia fiind valabila si in situatia in care datele furnizate de Ministerul Agriculturii sunt mai mari decat productia obtinuta efectiv. In acest moment, Ministerul Agriculturii ar trebui sa intervina pe piata cerealelor, asigurand o rezerva de stat a graului, insa pana in prezent nu exista un plan concret", a declarat, joi, pentru NewsIn, vicepresedinte Comisiei pentru Agricultura din Camera Deputatilor, Valeriu Tabara.

Producatorii agricoli spun ca din cele 2,6 milioane de tone de grau, doar 50 % se pot utiliza in panificatie, restul fiind pastrate in gospodariile individuale, pentru autoconsum.

"Din cele 2,6 milioane de tone de grau, jumatate este in gospodariile individuale, iar acest grau nu este comercial. Prin urmare, vorbim doar de 1,1-1,3 milioane de tone de grau comercial, fata de un necesar de peste trei milioane de tone, iar aceasta diferenta va fi asigurata din importuri", a declarat, joi, pentru NewsIn, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), Adrian Radulescu.

Imposibilitatea asigurarii necesarului pentru panificatie nu este singura problema cauzata de recolta de grau scazuta, ci si hrana pentru animale.

"Din nefericire, nu se poate asigura hrana pentru animale. Mai mult, nu e vorba doar de criza graului, ci si a porumbului, pentru ca, potrivit datelor din teren, in unele zone porumbul a fost distrus in totalitate. Din pacate, si pentru aceste culturi vom inregistra un record istoric", a spus Tabara.

Dincolo de productie redusa din acest an, producatorii agricoli spun ca, spre deosebire de anul trecut, calitatea graului este foarte buna.

"Partea buna este ca avem un grau de calitate buna, spre deosebire de anul trecut. Partea rea este ca productia este insuficienta, recolta reala fiind in jur de 2,4 milioane de tone", a declarat, joi, pentru NewsIn, presedintele Federatiei Nationale a Producatorilor Agricoli din Romania (FNPAR), Viorel Matei.

Romania nu este singura tara care se confrunta cu o criza a graului, Ungaria fiind printre putinele tari din UE care exporta grau. De asemenea, pretul graului la nivel europen a ajuns la o medie de 190 de euro pe tona.

In Romania, seceta a afectat peste 60 % din culturile de grau. Din cele 1,9 milioane de hectare cultivate, pana in prezent au fost recoltate 1,737 hectare, fiind realizata o productie medie de 1.494 kilograme la hectar.

Guvernul a decis alocarea a 500 de milioane de lei pentru despagubiri. Astfel, fermierul poate sa primeasca o despagubire de 600 de lei pentru un hectar de rapita si pana la 750 de lei pentru hectarul de grau si de secara. Nivelul maxim al despagubirilor va fi de aproximativ 70 % din valoarea cheltuielilor efectuate pana la declararea starii de calamitate.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: