Apele Romane: Nu vor fi restrictii pentru populatie chiar daca nu ploua toata toamna

Data publicarii: 20-07-2007 | Economie

Autoritatile nu vor restrictiona alimentarea cu apa a populatiei nici in cazul in care nu va ploua deloc in aceasta toamna, singurele restrictii pe care le-ar putea aplica fiind cele pentru agentii economici, a declarat directorul Administratiei Apele Romane, Marius Postelnicescu. "Deocamdata nu se aplica planul de restrictii, iar pentru populatie nu se pune problema restrictionarii alimentarii cu apa nici daca nu am avea deloc precipitatii in aceasta toamna", a spus directorul general al Administratiei Nationale Apele Romane (ANAR).

Potrivit acestuia, singurele restrictii care ar putea fi impuse sunt cele pentru operatorii economici, masura care ar putea fi aplicata in iarna, daca volumul de precipitatii nu va fi suficient. "Nu vom aplica restrictii decat in iarna si numai daca nu vom avea aport de ploi si daca va fi inghet", a mai aratat directorul ANAR.

De asemenea, acesta a precizat ca rezerva de apa existenta in acest moment este suficienta si pentru asigurarea necesarului pentru agricultura. "Noi le livram acum celor de la Administratia Nationala a Imbunatatirilor Funciare atat cat ne-au cerut si cat au nevoie, respectiv 6,5 milioane metri cubi pe zi, insa aceasta valoare va scadea treptat, pentru ca, incepand cu 1 septembrie, programul pentru irigatii va fi redus", a explicat Postelnicescu.

Totodata, acesta a subliniat ca volumul de apa din suprateran - rauri si lacuri - pe care il are Romania in acest moment este suficient pentru a asigura necesarul estimat. "In primele sase luni ale anului am avut un volum suprateran de apa de 18 miliarde de metri cubi, iar pentru intreg anul estimam o medie de 27 de miliarde de metri cubi. Desi aceasta cifra este sub valoarea unui an normal din punctul de vedere al precipitatiilor si al resursei de apa, cand volumul de apa din rauri si lacuri inregistreaza o medie de 40 de miliarde de metri cubi, nu suntem in situatia in care trebuie sa ne facem probleme. Luand ca termen de comparatie anul 1990, cand am avut cele mai reduse valori pe resursa de apa, cu un volum anual de 22,3 miliarde metri cubi de apa pe rauri si lacuri, constatam ca stam mult mai bine acum", a adaugat directorul Administratiei Apele Romane.

Potrivit oficialului ANAR, situatiile care prezinta probleme si care necesita rezolvare imediata sunt cele din zonele in care populatia nu are acces la o retea publica de alimentare cu apa. "In aceste zone solutia o reprezinta forajele pe care le vom realiza, 80 prioritare, cu posibilitate de extindere pana la 141", a mai spus Postelnicescu.

Guvernul ar putea adopta, saptamana viitoare, o hotarare privind efectuarea a 80 de foraje de apa, de mare adancime, in sudul, sud-estul si estul tarii, a caror valoare se ridica la suma de 12 milioane lei.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: