Bugetul Romaniei se bazeaza pe taxele indirecte la fel ca majoritatea noilor membre UE

Data publicarii: 23-07-2007 | Economie

Romania se bazeaza, in principal, pe veniturile colectate din taxele indirecte sau pe consum (taxa pe valoarea adaugata, accize, taxe vamale) si mai putin pe cele directe (venit si profit) la care aplica cele mai reduse cote din UE, tendinta intalnita in majoritatea statele noi membre UE. Potrivit raportului "Tendintele impozitarii in UE", editia 2007, guvernele care adopta strategia de a muta povara fiscala pe impozite indirecte sunt motivate de ratiuni electorale intrucat aceste impozite sunt mai putin "vizibile" pentru contribuabili, insemnand ca sunt percepute ca fiind mai usor de suportat.

Tendinta de a pune accentul de pe taxarea indirecta este o caracteristica a celor zece state care au aderat la Uniune in 2004, respectiv a celor doua integrate in 2007: Romania si Bulgaria. O alta observatie a expertilor europeni este ca si procentul veniturilor fiscale in Produsul Intern Brut este, de obicei, mai redus in noile state membre decat in UE-15. In timp ce Suedia si Danemarca reusesc sa colecteze venituri care reprezinta peste 50% din PIB, conducand clasamentul, statele nou intrate abia ating media UE-27, de 36,9% din PIB, opt dintre acestea avand chiar mai putin de 35% din media UE-27.

Romania se claseaza chiar pe ultimul loc, intre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, ca pondere a veniturilor din taxe si impozite in PIB, de numai 28%, cu 9,4% sub media europeana, in conditiile in care nivelul de taxare este, de asemenea, cel mai scazut din UE, potrivit studiului Eurostat care evalueaza nivelul veniturilor si structura acestora in tarile UE, pe baza datelor de pana in 2005, ultimul an pentru care sunt disponibile informatii complete. Pe ultimele locuri, alaturi de Romania, se mai afla cu ponderi similare, doua state baltice: Lituania si Letonia.

Pe langa diferentele in capacitatea de a colecta venituri, statele membre noi se diferentiaza fata de cele vechi si din punctul de vedere al structurii veniturilor. Astfel, Romania se bazeaza in cea mai mare masura pe taxele indirecte, fiind pe locul trei in Uniune, ca pondere in PIB a sumelor atrase din aceste impozite, dupa Bulgaria si Cipru.

Taxele indirecte asigura 46,3% din totalul veniturilor bugetului Romaniei, comparativ cu media UE-27 in 2005, de 39,1% in total venituri. Taxele directe si contributiile sociale aduc doar 19,1% si, respectiv, 34,6%. Spre exemplu, nivelul colectarii din TVA a plasat Romania pe locul al doilea intre tarile membre, cu 29%. Potrivit raportului, rata de colectare in Romania a ramas stabila in ultimii cinci ani, inregistrand doar oscilatii modeste.

Taxele indirecte reprezinta principala sursa de formare a veniturilor in majoritatea statelor noi membre, in timp ce UE-15 se bazeaza, mai degraba, pe impozitele directe. Studiul remarca faptul ca in statele vechi exista un relativ echilibru intre cele trei surse de venituri (impozite indirecte, directe si contributii sociale) si pune aceasta deosebire a provenientei veniturilor, fata de UE-12, pe seama impozitarii scazute a muncii si a capitalului in tarile membre noi.

Nivelul scazut al taxelor directe in Romania (venit, profit, capital) are ca efect si colectarea intr-o proportie redusa in PIB a veniturilor din aceste impozite, apreciaza studiul. Impozitul pe venit din Romania este cel mai scazut din intreaga Uniune, alaturi de cele din Slovacia (19%) si Estonia (23%). La polul opus se plaseaza sapte tari UE care impoziteaza venitul cu peste 50%, pe primele locuri fiind Danemarca si Suedia. Dealtfel si impozitul pe profit inregistreaza unul dintre cele mai scazute niveluri, clasandu-se ca a treia cota intre tarile UE, dupa Bulgaria (10%), Cipru (10%) si Irlanda (12,5%), in timp ce Germania, Italia si Malta au cote de impozit a profitului de peste 35%.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: