Alegerea studiilor universitare - un prim pas catre o cariera de succes

Data publicarii: 24-07-2007 | HR/Cariere

O diploma universitara nu mai ofera astazi garantia unui loc de munca decat daca domeniul in care au fost efectuate studiile coincide cu cerintele pietei muncii la momentul absolvirii. In baza acestui fapt, alegerea studiilor universitare trebuie sa fie un prim pas decisiv catre o viitoare cariera si de aceea trebuie sa fie extrem de bine calculat.

Viitorul student trebuie sa tina mai bine cont de tendintele cererii de munca, decat de propriile interese catre un domeniu sau altul, deoarece va risca sa inceapa cursuri de calificare sau o noua facultate dupa ce va absolvi si va constata inutilitatea eforturilor facute in studierea unui domeniu pentru care nu sunt cautati specialisti. Deocamdata, pe piata muncii, cereri importante de forta de munca exista in publicitate, relatii publice si comunicare.

Printre domeniile aflate in topul preferintelor tinerilor sunt advertising-ul si relatiile publice, dar aceasta nu reprezinta neaparat tendinta cererii pietei de munca. Sunt domenii noi pentru care facultatile au pregatit imediat curricule, chiar daca acestea nu ofera o baza teoretica solida. In urmatorii ani, conform prognozelor, cei mai ravniti specialisti vor fi din IT, vanzari si marketing.

La mare cautare sunt si managerii, mai ales in cadrul firmelor internationale care isi vor deschide sucursale si vor avea nevoie de manageri romani pentru ca acestia cunosc piata romaneasca si mecanismele ei mai bine decat un specialist strain. In plus, sistemul pensiilor private si asigurarile vor avea nevoie de asemenea de specialisti. Se va castiga bine din turism, iar afacerile cu imobiliare se vor extinde.

Curentul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: