Peste 370.000 de persoane au luat credite pe care nu le pot rambursa

Data publicarii: 24-07-2007 | Finante-Banci

Valoarea medie a unei restante s-a dublat in numai un an, ajungand la sfarsitul lunii mai la peste 1.400 lei/persoana, noteaza Adevarul. Aproape 430 milioane de lei era, la sfarsitul lunii mai, suma tuturor restantelor generate de creditele populatiei. Comparativ cu perioada similara din anul precedent, soldul restantelor s-a majorat de 2,2 ori. In schimb, imprumuturile acordate persoanelor fizice au crescut cu aproape 70%. Adica, ritmul de acumulare a restantelor populatiei creste mai rapid decat volumul imprumuturilor acordate de intreg sistemul bancar.

Peste 296.000 persoane au acumulat restante la banci pana la sfarsitul lunii mai din acest an. Adica numarul datornicilor a crescut intr-un an cu aproape 50.000 persoane. Totusi, datele publicate de Banca Nationala arata faptul ca, la nivelul aceleiasi perioade, valoarea restantelor a crescut mult mai rapid.

Astfel, daca in mai 2006, datoria medie a unei persoane era de aproximativ 780 lei, nivelul a urcat pana la 1.450 lei. Mai mult, valoarea medie a unei restante a depasit castigul salarial mediu net cu peste 40%, dupa ce, in urma cu un an, venitul lunar era suficient pentru acoperirea datoriilor acumulate la banci.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: