Soft pentru date online de la institutii de credit pentru combaterea spalarii banilor

Data publicarii: 24-07-2007 | Finante-Banci

Ambasada Marii Britanii la Bucuresti a donat marti Oficiului National de Prevenirea si Combatere a Spalarii Banilor (ONPCSB) unitatile de procesare, soft-ul si echipamentele de comunicatii cu ajutorul carora inspectorii oficiului vor primi raportari online de la institutiile de credit din Romania.

Noua tehnologie a fost transferata marti oficiului in urma semnarii unui protocol intre ambasadorul britanic la Bucuresti, Robin Barnett si presedintele ONPCSB, Adriana Luminita Popa. Ceremonia a avut loc marti la resedinta diplomatului Marii Britanii.

Presedintele Oficiului, Adriana Luminita Popa a declarat ca implementarea noi tehnologii va reduce costurile de personal si pe cele de intretinere a bazei de date a oficiului si va imbunatati activitatea de colectare a informatiilor necesare investigatiilor oficiului.

Dupa semnarea protocolului, ambasadorul Robin Barnett a declarat ca "este incantat sa ofere asistenta Guvernului Romaniei in lupta activitatile de spalare a banilor si a crimei organizate." Oferta noi tehnologii este, dupa cum a afirmat oficialul britanic, "un rezultat direct al relatiei stranse de lucru dintre Oficiul National de Combatere a Spalarii Banilor si expertul britanic, Rupert Vining care a fost pana de curand consilier pe strategii anticoruptie al presedintelui Traian Basescu".

Valoarea donatiei este de 62 de mii de RON si face parte din programul britanic "Global Opportunities Fund" in valoare totala de 60 de mii de lire sterline de care beneficiaza Oficiul National de Prevenirea si Combatere a Spalarii Banilor si Transparency International.

Global Opportunities Foud este un program de finantare administrat de Ministerul Britanic de Externe. Din acest fond 650.000 de lire sterline au fost folosite pentru sustinerea institutiilor din Romania intre anii 2006-2007.

In ultimul an au fost incheiate mai multe protocoale de cooperare prin care s-au stabilit conexiuni on line intre Oficiu si bazele de date ale Ministerului Finantelor, Autoritatii Nationale a Vamilor, Ministerului de Interne, Oficiului Comertului si Imprimeriei Nationale.

Un alt protocol, incheiat cu Banca Nationala a Romaniei, la 28 decembrie 2006, prevedea conectarea Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor, la reteaua de comunicatii interbancare a BNR. Prin aceasta interconectare toate tranzactiile in numerar mai mari de 10 mii de euro si transferurile externe care depasesc aceasta suma vor fi raportate automat si in timp real catre oficiu.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: