Deficitul de cont curent al UE 27 a coborat la 32 miliarde euro in trimestrul intai

Data publicarii: 26-07-2007 | Finante-Banci

Deficitul de cont curent al Uniunii Europene (UE) a scazut cu 11% in primul trimestru al acestui an, pana la 32 miliarde euro, de la nivelul de 36,2 miliarde euro inregistrat in perioada echivalenta din 2006, arata biroul de statistica al UE, Eurostat. In primele trei luni ale acestui an deficitul de cont curent al Uniunii Europene a fost de 32 miliarde euro, in scadere fata de aceeasi perioada a anului trecut, dar in crestere fata de ultimul trimestru din 2006 cand Uniunea Europeana a inregistrat un deficit de cont curent de 18,1 miliarde euro.

Deficitul de cont curent usor in scadere in primul trimestru din 2007 fata de perioada echivalenta de anul trecut a fost inregistrat din cauza statisticilor pentru bunuri, in timp ce excedentul pentru servicii a crescut pana la 15,2 miliarde, comparativ cu cuantumul de 11,2 miliarde inregistrat in aceeasi perioada din 2006.

Excedentul pentru venituri a crescut pana la 17,6 miliarde euro, fata de suma de 16,7 miliarde euro inregistrata in aceeasi perioada de anul trecut.

Excedentul inregistrat in contul serviciilor, de 15,2 miliarde euro, este mai ales rezultatul excedentului generat de serviciile financiare, de 8,1 miliarde euro, de alte servicii de afaceri, care au produs un excedent de 6 miliarde euro si al celui din servicii de informatii si transport.

Acesta a fost partial compensat de deficitul de 5,9 miliarde euro generat de calatorii si de cel de 2,7 miliarde euro, provenit din taxe pentru licente si alte taxe.

In primul trimestru din 2007, contul curent extern al Uniunii Europene a inregistrat excedente cu Statele Unite ale Americii, in valoare de 22,3 miliarde euro, cu Canada, de 2,6 miliarde euro si cu Hong Kong, de 1,9 miliarde euro. Uniunea Europeana a inregistrat deficite de cont curent cu China, de 37,7 miliarde euro, cu Rusia, 10,8 miliarde euro si cu Japonia, de 7 miliarde euro.

Banca Centrala Europeana (BCE) considera ca deficitul de cont curent al zonei euro din primul trimestru al acestui an a fost mai ales rezultatul deficitului cu tarile din afara Europei care nu sunt membre ale grupului G10.

NewsIn