Ministerul Mediului propune minim 26 mp de zona verde pe cap de locuitor

Data publicarii: 27-07-2007 | Politica

Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile va depune o nota la Guvern, prin care cere demararea procedurilor pentru legiferarea unei proportii de circa 26 de metri patrati de zona verde pe cap de locuitor, ceea ce reprezinta si media europeana. "Vom intra in Guvern cu o nota, prin care sa supunem dezbaterii definirea unei tinte de 26 de metri patrati de parcuri, spatii verzi necesare pentru un cetatean, intr-o  localitate. Daca va fi un acord al autoritatilor locale, ele vor trebui sa se conformeze intr-un timp real, adica luand in considerare si caracteristicile locale", a declarat, joi, ministrul mediului si dezvoltarii durabile, Attila Korodi, prezent la Festivalul Peninsula din Targu Mures.

Ministrul a argumentat necesitatea adoptarii acestei masuri dand exemplul Capitalei, unde media spatiilor verzi pe cap de locuitor este de zece metri patrati, iar in unele sectoare aceasta cifra este si mai mica.

Korodi a mai spus ca se va negocia cel mai probabil cu fiecare  municipalitate in parte, pentru ca sunt cazuri in care nu se mai pot infiinta parcuri noi, din cauza constructiilor, dar se pot gasi solutii alternative, cum ar fi cordoanele verzi.

Ministrul mediului a amintit, de asemenea, de Hotararea de Guvern aprobata in luna iunie, potrivit careia Fondul pentru Mediu aloca in acest an suma de 25 milioane lei pentru finantarea proiectelor privind realizarea de spatii verzi in localitati.

"Sunt 250 de miliarde de lei vechi pentru acest program anul acesta, din care se vor construi 50 de parcuri. Anul viitor sper sa venim cu o suma la fel de mare. Este prima oara in Romania, dup 1990 cand se finanteaza infiintari de noi spatii verzi", a explicat ministrul de resort.

Ghidul de privind cheltuielile eligibile ale acestor proiecte a fost publicat, joi, in Monitorul Oficial.

Totodata, Attila Korodi a dat asigurari ca in timp ce se construiesc parcuri noi, nu vor disparea altele, deoarece legea este destul de riguroasa pentru a impiedica ridcarea de imobile pe spatiile verzi.

De asemenea, ministrul Korodi a declarat ca si-ar dori ca padurile sa treaca din nou in subordinea Ministerului Mediului pentru a asigura un management durabil. "Problema padurilor este din ce in ce mai favorabila in Romania, adica daca este sa comparam cu inceputul anilor '90 lucrurile sunt mult mai responsabile", a spus Korodi.

Potrivit acestuia, in prezent ministerul poate da autorizatii numai in ceea ce priveste managementul activitatii de exploatare, dar nu si in privinta suprafetelor.

"Noi am dori sa fie padurile mai aproape de ministerul mediului, poate nu in forma fizica, ci ca parteneriat, ca sa avem siguranta ca in viitor nu numai se exploateaza ci se si impadureste cum trebuie", a mai afirmat ministrul.

Korodi Attila este prezent in zilele de joi si vineri la Festivalul Peninsula, in cadrul programului Peninsula Verde, prin care se incearca ridicarea nivelului de responsabilitate a tinerilor fata de mediu.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: