Ministrul Apararii vrea discutii cu Vosganian pentru un buget de peste 2% din PIB

Data publicarii: 30-07-2007 | Politica

Ministrul Apararii, Teodor Melescanu, a declarat, sambata, la Constanta, ca la discutiile care vor fi purtate de experti, saptamana viitoare, cu Ministerul Finantelor, doreste sa obtina pentru 2008, un buget de cel putin 2% din PIB pentru armata. El a spus, intr-o conferinta de presa, ca Ministerul de finante a prezentat la ultima sedinta de Guvern o schita de buget pentru anul 2008, in care prioritate au invatamantul, cercetarea stiintifica, sanatatea si infrastructura, pentru care se aloca sume aproape duble. In plus, sunt prevazute sume importante si pentru executarea de foraje in adancime, astfel incat sa se completeze rezervele de apa afectate de seceta.

"In conditiile acestor prioritati, pentru sectorul apararii s-a prevazut o crestere de 300 de milioane de lei, procent care este sub 2% fata de necesarul prevazut de mine", a declarat Melescanu. El a mai spus ca inca din 2004, Romania ca stat membru NATO a prevazut o crestere bugetara pentru armata, dar prioritatile au suferit modificari, iar in prezent bugetul este greu de atins.

"Am spus ca in aparare, orice coborare sub 2% din PIB, ne-ar putea afecta inzestrarea si respectarea angajamentelor internationale cu NATO, UE, ONU, OSCE si alte misiuni multinationale", a mai adaugat Ministrul Apararii. Teodor Melescanu a afirmat ca a solicitat ca saptamana viitoare, expertii din MApN sa se intalneasca cu reprezentantii Ministerului de Finante pentru a discuta bugetul pentru 2008. "Daca nu ne punem de acord vom merge mai departe la premier, care ne va asigura un arbitraj impartial", a precizat Melescanu.

Ministrul finantelor, Varujan Vosganian, a declarat ca alocarea unui buget de 2,38% din PIB Ministerului Apararii ar insemna o crestere de 500 milioane euro, comparativ cu suma alocata in 2007 de 1,9% din PIB si, ca urmare, Apararea va primi doar o suplimentare nominala de 200 milioane lei.

Presedintele Traian Basescu a cerut, saptamana trecuta, alocarea in proiectul de buget pe 2008 a 2,38% din PIB, bani care sa rezolve intarzierile in programele de inzestrare din armata.

"Avem  o problema la Aparare. Voi avea o discutie cu ministrul Melescanu in legatura cu ce s-a decis in CSAT. Nu avem in vedere o crestere a procentului alocat Apararii fata de anul trecut", a afirmat Vosganian.

NewsIn