Mai mult de 50% dintre romani nu detin masina

Data publicarii: 01-08-2007 | Auto

Mai mult de jumatate dintre romani - 54% - nu detine nici macar un autoturism, cel mai mare procent din randul celor 27 de state membre ale Uniunii Europene, releva un eurobarometru realizat recent de Gallup. Procente la fel de ridicate se intalnesc in Letonia - 48% si Bulgaria 42%. La polul opus se inscriu Cipru, unde doar 6% din cetatenii aceste tari nu poseda o masina, Italia si Luxemburg cu 7%.

Majoritatea cetatenilor UE-27 au declarat ca principalul mijloc de transport este autoturismul - 51%. Cei mai multi cetateni din Cipru - 89%, Franta - 71% si Irlanda - 69% prefera masina pentru a se deplasa. De cealalta parte, autoturismul este preferat intr-o masura mai mica de slovaci si bulgari - 28% si romani - 26%.

Pe locul doi in preferintele de transport ale europenilor se situeaza transportul in comun- 21%, urmat de mersul pe jos 15%.

Unul dintre cele mai putin mentionate mijloace de transport este motocicleta, care este, totusi, preferata de 2% din cetatenii comunitari. Potrivit raspunsurilor date, motocicletele si scuterele sunt folosite mai ales in Italia - 5% si Grecia - 7%.

Transportul in comun este mai popular in randul noilor state membre care au aderat in primul si al doilea val, decat in UE-15. Mijloacele de transport in comun sunt folosite mai ales in Letonia - 45% si Slovacia 37%. Olandezii si slovenii se deplaseaza mai putin folosind aceste mijloace de transport - 11%.

Mijloacele de transport nemotorizate sunt populare in Olanda, unde 46% dintre cetateni folosesc zilnic bicicletele ca principal mijloc de transport.

De asemenea, in Romania, 34% dintre repondenti au mentionat utilizarea biciletelor. La polul opus, biciletele sunt mai putin preferate in Malta, Cipru si Luxemburg.

Eurobarometru mai arata ca cei mai multi cetateni comunitari (35%) considera ca cea mai buna cale pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon este producerea unor masini mai putin poluante. 

AmosNews

Ultimele stiri pe BankNews.ro: