Finantele au atras 100 milioane lei la sase luni cu randament anual mediu de 6,71%

Data publicarii: 09-08-2007 | Finante-Banci

Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) a plasat miercuri integral o emisiune de titluri de stat cu discont scadente dupa sase luni, in valoare de 100 milioane lei, la care a acceptat un randament anual mediu de 6,71%, se arata in comunicatul Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Randamentul anual maxim acceptat de Finante la aceasta licitatie a fost de 6,79%.

Cererea de cumparare din partea bancilor a fost de aproape cinci ori suma atrasa (468,74 milioane lei, 147,78 milioane euro), iar valoarea nominala a titlurilor adjudecate, care reprezinta suma platita de stat la scadenta, a fost de 103,4 milioane lei.

La licitatia de miercuri, 8 august, au depus oferte de cumparare de titluri de stat un numar de 12 dealeri primari: ABN Amro Bank, Alpha Bank Romania, BRD - Groupe Societe Generale, Banca Comerciala Romana (BCR), Banca Transilvania, Bancpost, Citibank Romania, Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC), ING Barings, MKB Romexterra Bank, Raiffeisen Bank si UniCredit Tiriac Bank.

Titlurile de stat vandute au fost de tipul cu discont, nepurtatoare de dobanda. Ele sunt vandute la un pret initial mai mic decat valoarea nominala, diferenta dintre pretul initial si valoarea nominala fiind numita discont, care reprezinta beneficiul cumparatorului. Statul va plati valoarea nominala a titlurilor, de 103,4 milioane lei, la scadenta din 8 februarie 2008.

Finantele au anuntat la sfarsitul lunii iulie ca vor sa lanseze in luna august titluri de stat in valoare totala de 400 milioane lei, insemnand doua emisiuni de titluri de stat cu discont - una cu scadenta la sase luni, de 100 milioane lei, si alta pe un an de 100 milioane lei si doua emisiuni de titluri de stat de tip benchmark - una cu scadenta la trei ani, de 100 milioane lei, si alta pe zece ani de 100 milioane lei.

La ultima licitatie similara de titluri de stat cu discont, din 11 iulie, Ministerul Economiei si Finantelor a plasat doar un sfert (27,8%) din emisiunea de titluri cu scadenta la sase luni, dimensionata initial la 500 milioane lei, la care cererea bancilor a depasit de peste sapte ori suma atrasa. MEF a plasat in 11 iulie titluri de stat cu discont in valoare de 139,01 milioane lei la un randament anual mediu ponderat de 6,83%, iar randamentul maxim acceptat in 11 iulie de Finante a fost de 6,88% pe an.

Ministerul Finantelor a anuntat ca va lansa in al treilea trimestru din 2007 sase emisiuni de obligatiuni de tip benchmark si sase emisiuni de titluri de stat cu discont in valoare totala de 2,6 miliarde lei.

NewsIn