Companiile incep sa reduca din primele de Paste si de Craciun

Data publicarii: 09-08-2007 | HR/Cariere

Firmele din Romania reduc treptat bonusurile acordate tuturor angajatilor. In schimb, se dau prime pentru performanta, noteaza Cotidianul. Ponderea bonusurilor fixe (prime de Craciun, de Paste etc.) acordate de companii angajatilor a inceput sa scada din totalul salariului anual. In schimb, a inceput sa creasca ponderea primelor de performanta si a comisioanelor de vinzari, arata o analiza realizata de PricewaterhouseCoopers (PwC).

Altfel spus, venitul unui angajat bun poate creste cu pina la 30% din valoarea salariului anual, in schimb, un angajat care nu isi indeplineste obligatiile fata de angajator se poate rezuma doar la salariul de baza. "In general, bonusul de performanta si comisionul de vinzari reprezinta 5-15% din salariul anual, indiferent de sectorul de activitate, insa cele mai mari ponderi se intilnesc in departamentul de vinzari, unde acesta ajunge sa fie, in medie, de 15-30%", a declarat Radu Petrescu, Senior Consultant PwC. Potrivit acestuia, bonusurile fixe, care nu depind de performanta angajatului, pot ajunge la 1-2 salarii lunare, in functie de politica companiei de acordare a unor sume de bani cu diferite ocazii, precum Paste, Craciun sau al 13-lea salariu.

Trecerea de la bonusurile fixe la cele ce depind de performanta angajatului are in spate de obicei un program de "managament prin obiective", dupa cum spun specialistii in resurse umane. Aceasta inseamna ca managerul impreuna cu angajatul stabilesc de comun acord obiective (de la un anumit nivel al vinzarilor pentru cei din departamentele de specialitate pina la un anumit numar de rapoarte in cazul unei secretare) pentru o anumita perioada de timp, urmind sa primeasca bonusuri sau amenzi in functie de modul in care si-au atins aceste obiective.

"Obiectivele pot fi stabilite, in functie de politica fiecarei companii, pe trei luni pina la un an. Activitatea angajatului este monitorizata pe tot parcursul perioadei respective, iar la sfirsit se face o «suma» care arata ce s-a realizat si ce nu. In functie de aceasta analiza finala se acorda prime sau nu", a explicat Andreea Lupan, General Manager al firmei specializate in recrutare si Executive Search Barnett McCall.

Integral in Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: