Romania va face pe 3 septembrie a noua plata la bugetul comunitar, de 250 milioane lei

Data publicarii: 31-08-2007 | Economie

Ministerul Economiei si Finantelor va vira, pe 3 septembrie, 250 milioane lei la bugetul Uniunii Europene, reprezentand cea de-a noua plata din contributia anuala a Romaniei care va ridica suma platita de la inceputul anului la 2,54 miliarde lei, potrivit datelor furnizate de minister. Platile Romaniei la bugetul comunitar vor cumula in septembrie 2,54 miliarde lei, insemnand peste 751,7 milioane euro (la un curs calculat de Finante, de 3,38 lei pentru un euro).

Odata cu virarea celor 250 milioane lei, respectiv 73,8 milioane euro, contributia Romaniei la bugetul european va ajunge pana la 64% din suma datorata pentru anul 2007. Romania are obligatia sa aloce, in acest an, 1,17 miliarde euro (3,977 miliarde lei) la bugetul Uniunii Europene, potrivit estimarilor cuprinse in legea bugetului de stat.

Conform datelor Ministerului Economiei si Finantelor, pana in septembrie inclusiv, cea mai mare parte a platilor se face din resursa Venitul National Brut, respectiv 1,72 miliarde lei, secondata de sumele provenite din taxa pe valoarea adaugata, de 324,9 milioane lei.

Finantele au mai achitat alte 297 milioane lei din resursele proprii traditionale ale bugetului comunitar formate din taxe vamale si agricole, precum si aproximativ 197,8 milioane lei reprezentand rabatul acordat Marii Britanii. Pentru toate platile efectuate in timpul anului 2007, Finantele au luat in calcul un curs de schimb de 3,3835 lei pentru un euro, cu exceptia lunii ianuarie cand au calculat 3,4185 lei pentru un euro.

Contributia Romaniei la bugetul european are patru componente de baza: veniturile proprii traditionale (taxe vamale, taxe vamale agricole, contributia de zahar), TVA, rabatul acordat Marii Britanii (pentru acoperirea dezechilibrului dintre sumele varsate de Marea Britanie la buget si cheltuiele facute de catre UE pe teritoriul acesteia) si resursa din Venitul National Brut.

In urmatorii patru ani, contributia Romaniei la bugetul UE va fi de circa 1% din PIB anual, insemnand 1,1-1,3 miliarde euro. Peste jumatate din contributie va proveni anual din VNB, circa 700 milioane euro, iar alte sume consistente sunt asigurate din taxe vamale (peste 140 milioane euro) si TVA (128 milioane).

NewsIn